Росія примушує Україну до варіанту Придністров'я. Погляд

Читать на русском

Мінські домовленості – це обман, який запропонували всьому світу. Україна продовжує бути в зоні впливу Росії і вже відмовилась від багатьох міжнародних умов, під тиском Кремля.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів український політик Олесь Доній.

«Останні хвилі активізації російсько-терористичних військ пов'язані з тим, що Україна почала розширювати зовнішню політику та отримувати допомогу. В результаті тиску РФ, було прийнято рішення, щоб відмовистися протягом 5-ти років подавати заявку в НАТО, відмовилась від економічної складової Угоди про асоціацію та ряду інших міжнародних пропозицій. Тобто, Україна продовжує залишатися в зоні російського  впливу. Україну будуть примушувати до варіанту Придністров'я до кінця й грунт для цього є – війна на сході», – розповідає Доній.

Продовжуючи, Олесь Доній наголошує, що мінські домовленості – це облуда, яку закинули світу.

«Мінські домовленості – не є легітимними. Кучма, Медведчук та Шуфрич – не делеговані українською владою. Їх не відпраляла ні Верховна Рада, ані Президент не зізнавався, що він їх делегував.Тому незрозуміло, які в них повноваження, на яких правах вони укладали угоду з терористами, а потім на яких підставах ці так звані угоди мають виконуватись.

Водночас, російський інтерес – це легітимізація ДНР та ЛНР, яка відбувається саме внаслідок цих мінських угод», – вважає політик.

Крім того, Доній впевнений, що для України необхідно змінити формат переговорів і перейти до міждержавного рівня. В світі з терористами не домовляються, їх – витісняють.

Проте, експерт з питань тероризму Олексій Чистяков вважає, що мінські домовленості для українськойї сторони один із способів тиску на РФ та терористів.

«Саме тому, Кремль не влаштовує мінський формат, і вони будуть пропонувати різні варіанти для переговорів. Російська сторона буде весь час змінювати свою позицію відносно цього. 

«Єдине, що має зрозуміти влада – альтернативи не існує: якщо не переговори, значить війна», – підсумовує Чистяков.

Читайте також: ЄС повинен дати сигнал Путіну, що послаблення санкцій не буде – експерт

Нагадаємо, що на початку вересня 2014 року екс-голова Донецької ОДА Сергій Тарута пообіцяв, що в Україні варіант Абхазії або Придністров'я не спрацює.

Зазначимо, що 20 січня 2015 року прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що «відновлення бойових дій із боку української влади» серйозно підриває можливу результативність підготовки зустрічі лідерів країн у «нормандському» форматі.

Крім того, за словами міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, переговори в «нормандському форматі» на рівні глав МЗС, які заплановано на 21 січня, можуть бути скасовані.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: