Експерт: Головна проблема в 2015 році для українців – безробіття

Читать на русском

Очікувати в Україні в 2015 році нової революції та масових протестів не варто. Коли економічна криза та безробіття, населенню не до бунтів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Фесенко та політичний експерт Євген Магда.

«Соціальна напруга може зростати, проте в Україні були й ще більші соціальні кризи. Початок 1990-х років, криза 2008-2009 року. В 2009 році падіння ВВП склало 15%, а за підсумками минулого – 10%. Тому були й більш складні кризи в Україні. Очікувати нової революції не варто. Революції, як правило відбувається не коли пік кризи, а навпаки. Коли є завищені очікування, які не виправдовуються. Коли економічна криза, населенню не до протестів. Люди просто виживають», – пояснює Фесенко.

Також, політолог Володимир Фесенко зауважив, що серед основних проблем в 2015 році буде безробіття.

Водночас, політичний експерт Євген Магда ввжає, що повномасштабних соціальних протестів не буде і бюджетники будуть у більш привілейованому стані, аніж сфера бізнесу.

Очікувати повномасштабних соціальних виступів протягом найближчого часу не варто. Найбільш складні часи будуть для багатьох представників бізнесу

«На питання соціальних гарантій потрібно дивитися системно, тому що у нас доволі тривалий час не було реальних змін. Зараз потреба в змінах для України життєво важлива. Ситуація складатиметься таким чином, що українцям доведеться потерпіти, але владі доведеться пояснювати свої дії набагато більш переконливо, ніж вона це робить зараз. З огляду на це, думаю, що бюджетники будуть якраз в доволі нормальному стані. Очікувати повномасштабних соціальних виступів протягом найближчого часу не варто. Найбільш складні часи будуть для багатьох представників бізнесу», – розповідає Магда.

Відносно акцій протесту від студентів, експерт зазначив, що в Україні ВНЗ ледь не найбільше, ніж в усій Європі. При цьому, жоден наш університет не входить 100-ні провідних університетів світу.

«Проблема соціальних виплат, дещо надумана на сьогодні. Загалом, відносно стипендій, на мою думку, впершу чергу платити стипендію необхідно тим, хто потребує соціальної допомоги та мінімальну стипендію в умовах 1-3-го курсу начання», - кажеМагда

Читайте також: Держава не заробить на підвищенні пенсійного віку – експерт

Нагадаємо, що уряд мав намір скасувати всі стипендії у вищих навчальних закладах, окрім виплат дітям-сиротам, дітям-інвалідам, дітям з малозабезпечених сімей та тим студентам, хто має сім’ї з дітьми.

Зазначимо, що розмір стипендії встановлений з 1 січня 2014 року становив 730 грн. 00 коп.

Згідно закону, доходи Державного бюджету України на 2015 рік визначені в сумі 475 млрд 939 млн 248,7 тис. гривень. Витрати – в сумі 527 млрд 893 млн 651 тис. гривень. Граничний обсяг дефіциту Бюджету встановлено на рівні 63 млрд 669 млн 600 тис. гривень. Граничний обсяг державного боргу на кінець 2015 б'є всі рекорди попередніх років і становить 1 трлн 176 млрд 060 млн 356,4 тис. гривень.

Матеріали за темою:

Стипендія-2015: чого чекати студентам?

7 відповідей, що змінить курс гривні в 2015: зарплати, тарифи, продукти 

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: