В Україні 20% шахт потребують ліквідації – спеціаліст

Читать на русском

Україні необхідно переглянути стратегію атомної енергетики. Війна змінила ситуацію, і тепер більшість шахт закриті, розбомблені або залиті водою, тому реформа в галузі має бути однозначно.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Бюро комплексного аналізу та прогнозів Сергій Дяченко.

«Головне, щоб приватизація та реорганізація не відбувались синхронізовано, з укладанням довгострокових контрактів на постачання вугілля.».

«Має бути стратегічна лінія, щодо вуглезабезпечення країни. Головне, щоб приватизація та реорганізація не відбувались синхронізовано, з укладанням довгострокових контрактів на постачання вугілля. Крім того, шахти знаходяться на території АТО, тобто виникає питання, чи зможемо ми гарантовано розраховувати на постачання вугілля з тих шахт», – розповідає Дяченко.

За його словами, в Україні взагалі дуже багато нерентабельних шахт, а в багатьох державних шахтах працюють корупційні схеми та знижена собівартість.

«У багатьох шахтах собівартість вугілля сягала 120-140 доларів за тонну, за курсу 1/8, тож держава мусила знижувати ціну до прийнятної, 60-80 доларів за тонну, шляхом субсидування».

«В попередні роки були розробки, щоб закрити 20% шахт, та вкласти кошти в інші шахти. В цьому випадку можна було компенсувати падіння, навіть щоб перевищити видобуток. Велика кількість шахт без перспектив. Видобуток там ведеться на величезних глибинах з тонкими пластами, це нерентабельно. У багатьох шахтах собівартість вугілля сягала 120-140 доларів за тонну, за курсу 1/8, тож держава мусила знижувати ціну до прийнятної, 60-80 доларів за тонну, шляхом субсидування. За таких умов дотація на тонну вугілля дорівнює ціні, за якою воно відпускається. Зараз війна зовсім змінила ситуацію. Багато шахт закриті, розбомблені або залиті водою, тому реформа в галузі має бути однозначно. Гадаю, що на вугілля робити акцент ми не можемо, тому потрібно переглянути стратегію атомної енергетики», – вважає спеціаліст.

Водночас в коментарі «Слову і Ділу» експерт з питань енергетики Олег Салмін наголосив на тому, що державні шахти застарілі та можуть бути продані за умов зниження ціни, а вкладати кошти в модернізацію немає сенсу.

«Ухвалений раніше закон про концесію, – а це також один із способів приватизації, – означає, що влада в такий спосіб може реалізовувати план прихованої приватизації об'єктів ПЕК», – говорить Салмін.

«Поки шахти перебувають на підконтрольних бойовиками територіях, треба робити тактичний план на 3-5 років з їх реорганізації».

Крім того, Володимир Саприкін вважає, що більшість шахт захоплена бойовиками, і немає сенсу надавати державну допомогу цим шахтам, оскільки це йде на користь бойовикам.

«Поки шахти перебувають на підконтрольних бойовиками територіях, треба робити тактичний план на 3-5 років з їх реорганізації», – підсумовує Саприкін.

Читайте також: Обіцяна Кличком питна вода з-під крана відправила до лікарні 45 киян

Нагадаємо, 31 грудня 2014 року система народного контролю «Слово і Діло» зафіксувала обіцянку Володимира Демчишина, що протягом двох місяців буде підготовлено план приватизації, реорганізації і ліквідації шахт.

Зазначимо, також міністр енергетики та вугільної промисловості пообіцяв, що віяльні відключення електроенергії будуть припинені. Проте в деяких районах Києва та Київської області світло все ще відключають.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: