Триденні теракти у Парижі: реакція світу

Читать на русском

Вранці 7 січня народ Франції пережив справжню трагедію. Декілька озброєних ісламістів увірвалися до редакції сумнозвісного журналу Charlie Hebdo і відкрили вогонь. В результаті цього теракту загинуло 12 осіб: 10 журналістів видання і 2 поліцейських. Міжнародна реакція на трагічні події у світі не забарилася – деякі країни вирішили посилити заходи безпеки. Інші висловили співчуття французькій владі і народу.

Шарлі – це я

В плані співчуття дещо відрізнилася Україна. Так, офіційна сторінка українського посольства у Франції станом на 12.30 9 грудня не містила жодного слова про теракт у Парижі. Однак згодом, після значного обурення в українських ЗМІ та серед користувачів соціальних мереж, на сайті посольства все ж таки з'явилося таке повідомлення.

Хоча інші вищі посадові особи держави, як то Президент України Петро Порошенко, прем'єр Арсеній ЯценюкЮлія Тимошенко, такої помилки не допустили.

«Я засуджую жорстокий напад на журналістів у Парижі. В Україні завжди була, є і буде нульова толерантність до тероризму, і ми солідарні з усім світом в боротьбі з тероризмом», – заявив глава України.

Засудили теракт і представники ісламського світу – керівництво Саудівської Аравії вважає подібні дії несумісними з ісламом та іншими релігіями.

Жорстко відреагували і в країнах Європи, Росії та Азії. Більшість країн називає напад на французьких карикатуристів зазіханням на свободу друку і свободу слова.

«Це був напад на журналістів, напад на нашу вільну пресу, і це демонструє, наскільки терористи бояться свободи слова і свободи друку», – сказав Барак Обама.

 

Підтримала американського президента і Ангела Меркель, та назвала трагедію у Франції «атакою не тільки на французьких громадян, а й на свободу слова та преси, які є ключовим елементом нашої вільної демократичної культури».

Такої ж думки притримуються навіть у Папи Римського. «Удвічі підлий акт, тому що є не тільки терористичним, а й актом, спрямованим проти свободи преси», – говорять у Ватикані.

В принципі, такої ж думки притримується і увесь світ. На знак солідарності з колегами вийшли журналісти по усьому світу. А на акції протесту зібралися сотні тисяч людей.

Загроза ісламізації

В зв'язку з цими подіями, уся Європа стала говорити про загрозу ісламізації регіону. Але, як виявилося, справжнього шансу на це наразі немає.

Журнал The Economist після теракту у Парижі вирішив порівняти реальний відсоток мусульман в країнах Європи з тим, як його оцінюють європейці. Результати неочікувані. Руальний рівень кількості мусульман у ЄС значно менший ніж очікувалося.

Як писало «Слово і Діло», серед громадян Франції мусульмани складають всього 8%. Але французи оцінюють цей показник у 31%. У Німеччині – 6% реальних, і 19% «очікуваних». Великобританія має 5% мусульман, але самі британці вважають, що їх кількість сягає 21% від населення країни. В Україні ж, проживає понад 3 млн прихильників ісламу.

Тож, про дійсну загрозу ісламізації Європи говорити не доводиться. Але, на жаль, це ніскільки не нівелює тероризму.

«Я б не зводив все просто до протистояння Заходу та ісламської цивілізації. Справа в тому, що всередині самої ісламської цивілізації теж адже серйозні протистояння існують. У нас не всі знають, але конфлікт між шиїтами і сунітами часом гостріше і жорсткіше, ніж конфлікт між радикальними мусульманами і християнами. Там більш жорсткі лінії протистояння проявляються. Сам сплеск мусульманського радикалізму, прагнення нав'язати свій світогляд – це зараз дійсно виклик, і не тільки політичний, терористичний, але і виклик ідеологічний в тому числі. Європа не знає, як на це реагувати», – сказав відомий політолог Володимир Фесенко.

Завіса безпеки

Європейський союз схвильований не на жарт. Голова Європейської ради Дональд Туск повідомив, що через події, 12 лютого планує провести антитерористичний саміт.

У свою чергу, значно посилили заходи безпеки деякі європейські країни.

У самій Франції після теракту в Парижі мобілізовано 88 тисяч поліцейських. Такі заходи здійснені для забезпечення безпеки.

«Все це дозволило посилити охорону безлічі об'єктів, у тому числі редакцій ЗМІ, релігійних та державних установ, шкіл, вокзалів, аеропортів, туристичних визначних пам'яток», – повідомив на прес-конференції в четвер глава МВС Франції Бернар Казнев.

Посилила контроль на кордонах і Великобританія. «Співробітники прикордонних військ, поліції та інших організацій, що працюють на кордоні Великобританії, посилили перевірки пасажирів і автомобілів, а також товарів, що ввозяться з Франції та інших частин Європи», – заявила міністр внутрішніх справ Великобританії Тереза Мей.

У Німеччині ж, глава МВС Томас де Мезьєр повідомив, що країна частково посилила заходи безпеки після скоєного теракту в Парижі. «Ситуація серйозна. Є всі підстави для занепокоєння і передбачливості, проте немає причини для паніки», – сказав він. «У нас немає конкретних відомостей про плани здійснення подібних терактів і терористичних актів в цілому в Німеччині», – зазначив міністр.

Іспанська влада підвищила рівень терористичної загрози з другого до третього за чотирибальною шкалою. «У той же час, те, що відбувається на міжнародній арені дозволяє нам говорити про загальну загрозу, що об'єднує всі західні країн в цілому», – повідомив міністр внутрішніх справ Іспанії Хорхе Фернандес Діас.

В Україні додаткові заходи прийматися напевне не будуть. Хоча б через те, що подібні антитерористичні заходи вже близько року існують у нашій державі, через анексію Криму та неоголошену війну на Донбасі.

Український Президент Петро Порошенко зазначив, що українці, як ніхто, знають, що таке боротися з терористами, і підкреслив, що теракти в Парижі анічим не різняться від вибухів у Харкові, Одесі чи від насильства на окупованому Донбасі.

Далі буде?

Але найгірше, що одним днем терористичні дії у Франції не закінчилися. Вранці 8 січня у місті Вільфранш-сюр-Сон на сході Франції пролунав вибух у ресторані, розташованому поруч з мечеттю. А у французькому місті Ле Ман невідомі кинули кілька гранат у двір мечеті. Крім того, двоє невідомих, озброєних пістолетами-кулеметами MP5, влаштували стрілянину на півдні Парижа. Внаслідок, жінка-поліцейський померла від поранення.

А вже сьогодні, 9 січня, хакери-ісламісти зламали інтернет-сайти кількох французьких міст, розмістивши на них погрози на адресу Франції, а також сатиричного тижневика Charlie Hebdo. На сайтах цих міст кіберзлочинці розмістили символіку «Ісламської держави» та фразу англійською мовою: «Свободу Палестині, смерть Франції, смерть Charlie».

Годинами пізніше, в місті Даммартен-ан-Гоель відбулася перестрілка з захопленням заручника в департаменті Сена і Марна в столичному регіоні Франції.

А вже о 13.00 в одному з районів Парижа сталася стрілянина. ЗМІ повідомляють про заручників, а також про двох загиблих. Джерела Le Figaro стверджують, що заручників принаймні п'ятеро.

У французьких ЗМІ усі терористичні акти пов'язали. Говориться, що брати Куаші, яких підозрюють у теракті Charlie Hebdo і інші терористи належать до однієї джихадистської організації. За інформацією Agence France-Presse обох братів-терористів Куаші вбито.

Хоча і ця звістка не довго втішала французів. Адже уже після 19.00 в ювелірному магазині в Монпельє на півдні Франції, сталося нове захоплення заручників. Однак, за інформацією французьких ЗМІ, наразі всі повідомлення з місця події свідчать про те, що це захоплення заручників не пов'язане із активністю ісламістів

Що ж, поки що, усьому світу і нам залишається невпинно слідкувати за подіями і сподіватися, що якнайшвидше усі терористи будуть знешкоджені і покарані найсуворішим з можливих варіантом. Бо жоден терористичний акт, жоден прояв агресії, у якому постраждали безневинні люди виправдати неможливо.

Анастасія Соснова, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: