Експерт: єдині вимоги до МАФів мають бути єдиними по всій Україні

Читать на русском

Єдині стандарти до МАФів  це питання забудови міста, тому головне, щоб в результаті не було еклектики, яка суттєво знижує додану вартість території.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор «Інституту розвитку територій» Юрій Ганущак.

«Єдині вимоги до МАФів – це цілком нормальне явище у вигляді ДБН. Єдиний вигляд МАФів – це фактично питання забудови міста та детального планування забудови кварталів. Найголовніша вимога до МАФів – вони не повинні створювати еклектику, тобто несумісності, яка знижує додану вартість території. Зараз встановлений податок на нерухомість, хоча доцільніше було б ввести податок на землю. Його особливість в тому, що він місцевий. Статки його регулюються органами місцевого самоврядування. Пільги можуть встановлюватись органами самоврядування, в залежності від доданої вартості території. В результаті, чим вища споживча вартість доданої території, тим більший податок», – пояснює Ганущак.

За його словами, якраз вища споживча вартість території виходить з вигляду території, і тому ці єдині вимоги до МАФів мають бути створені.

«До того ж, слід розуміти, що єдині вимоги до МАФів не мають бути єдиними стандартами по Україні, бо в Києві це можуть бути одні вимоги, а у Вінниці – інша специфіка. Головним критерієм їх встановлення є споживча ціна території, а відповідно до неї – податок, який стягується», – вважає спеціаліст.

Читайте також: Кличко обіцяє парковки, а Кернес – одягнути Георгіївську стрічку

Зазначимо, 30 грудня Віталій Кличко під час засідання комісії з питань розміщення тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності пообіцяв, що у КМДА планують створити єдиний стандарт вигляду МАФів.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» зафіксувало обіцянку мера Києва, що до весни наступного року столична влада наведе порядок з МАФами. «Це ключове завдання. І я її виконаю», - запевнив Кличко.

До того ж, київський міський голова Віталій Кличко пообіцяв, що після Нового року столична влада буде зносити всі незаконні забудови в Києві.















ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: