Експерт: Рекордно низькі ціни на нафту – політика, яка вигідна США

Читать на русском

Рекордні падіння нафти повязані не тільки з основними економічними факторами, ця політика вигідна США.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з енергетичних питань Володимир Рябошлик.

«Останні три місяці ціни на нафту майже кожен день встановлюють новий рекорд падіння. Пов'язано це не тільки з основними економічними факторами, попитом і кризою, ця політика вигідна США. Динаміка зниження цін стала наслідком припинення уряду США політики щодо насичення економіки грошима. США відмовилися від політики кількісного пом'якшення, яка передбачає вкладення грошей в економіку шляхом придбання державних регуляторних фінансових активів», – пояснює Рябошлик.

На думку фахівця, швидше за все нафта буде продовжувати знижувати ціни в найближчий період. Причиною ж рекордного падіння цін до найнижчого рівня з 2009 року є зростання пропозиції РФ та Іраку, а також зниження попиту з боку Китаю і європейських країн.

У той же час, як повідомляє Bloomberg, на думку Вальтера Зіммермана з американської компанії United-ICAP, який передбачив падіння цін на нафту в 2014 році, подальше зниження котирувань нафти буде виключно емоційним рішенням, яке не має відношення до попиту і пропозиції. Він зазначив, що якщо ціни впадуть нижче $39/бар., то вони дійдуть і до $ 30/бар.

Читайте також: Нафта по 40 доларів за барель - питання найближчих тижнів

Відзначимо, як повідомляє Deutsche Bank, кредитно-дефолтні свопи (CDS) для Росії склали на 6 січня 595 пунктів. Це рекордна величина за останній рік і за останні майже 6 років, і означає подорожчання зовнішніх кредитів і підвищення ризику дефолту РФ.

Україна ж, навпаки, багато виграє при такому сценарії. Оскільки в цьому випадку, крім усього іншого, значно знизяться ціни на російський газ – починаючи з 1 квітня.

Сьогодні, 8 січня, ціна нафти Brent поки перебуває на рівні вище $50 за барель (на 8.00 за київським часом – $51,3).

Популярне за темою:

Залежність країн світу від нафти (інфографіка) 

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: