За реструктуризацію валютних кредитів заплатять платники податків – експерт

Читать на русском

Відповідальність за стрімку девальвацію гривні повинні нести три винні сторони – Нацбанк, комерційні банки і позичальник.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Міжнародного фонда Блейзера Олег Устенко.

«Проблема реструктуризації валютних кредитів, безумовно, повинна бути вирішена, та Нацбанк буде вирішувати її за рахунок платників податків України, порушуючи при цьому соціальну справедливість», – вважає Устенко.

За його словами, виходить так, що людина, яка не брала валютного кредиту, опинилась в гіршому становищі, ніж та, яка брала кредит.

«Логіка в тому, що валютний позичальник буде віддавати гроші за курсом 8 грн за долар, у той час як інші будуть платити різницю зі своєї кишені», – пояснює він.

На його думку, відповідальність за різку девальвацію гривні повинні нести три сторони: Нацбанк, комерційні банки і позичальник.

«Різницю у 8 грн потрібно ділити на трьох по 2,7 грн. 2,7 грн – та частина відповідальності, яку повинен нести НБУ. 2,7 грн – потрібно було вимагати з власників банків, і 2,7 грн – з позичальників. Тобто справедливо було б, якби вони зараз почали виплачувати кредит не по 8 грн, а по 10,27 грн», – аналізує Олег Устенко.

Читайте також: Ковальчук став першим заступником Ложкіна - указ

Варто зазначити, що сьогодні, 26 грудня, банки, Національний банк України та громадська рада при Нацбанку узгодили меморандум, згідно з яким реструктуризація споживчих кредитів в іноземній валюті, забезпечених іпотекою, залишок по основній частині яких не перевищує 2,5 мільйона гривень, здійснюватиметься за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим НБУ на 1 січня 2014 (7,99 гривень за долар).

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: