Імпортні товари в 2015 році будуть у дефіциті – експерт

Читать на русском

Валютний курс уже давно відіграв роль додаткового мита на всі товари, а заміщувати нагальні потреби реформування економіки питаннями імпорту – це помилковий крок.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з економічних програм Володимир Сіденко.

«В першу чергу, такі заходи мають відбуватися не за бажанням уряду та теоретичним дотриманням регламенту СОТ, а за проведенням практичних консультацій з представниками та партнерами від СОТ, а таких консультацій не було, тобто це вже порушення. По-друге, валютний курс уже давно відіграв роль додаткового мита, що пішло на користь вітчизняним виробникам, і останнє, якщо уряд буде заміщувати нагальні потреби реформування економіки питаннями імпорту — це буде помилковим кроком уряду», - вважає Сіденко.

За його словами, не показники імпорту призвели до економічної кризи, а відсутність розуміння, як реформувати економічну систему та стабілізувати курс.

«Вважаю, що додаткове мито на імпортні товари – це штучне обмеження імпорту, яке призведе до подорожчання імпортних товарів ще в декілька разів та їх дефіциту. Додаткове імпортне мито однозначно не може стосуватись обмеження імпорту товарів виробничого призначення, тому що це позначиться на витратах виробництва і ще більше ускладнить економічну ситуацію. Що стосується споживчого ринку, то в умовах падіння виробництва й доходів населення будуть скорочуватись як вітчизняні, так і імпортні товари, тільки на додаток додаткове мито не допоможе суттєво покращити сальдо платіжного балансу або збільшити надходження до державного бюджету», – пояснює спеціаліст.

Як відомо, додаткове мито в розмірі 10% також стягуватиметься з вартості товарів, що ввозяться на територію України та підлягають оподаткуванню (на суму понад 1000 євро при ввезенні авіатранспортом та понад 500 євро при перетині наземного кордону).

Читайте також: Овочі істотно не подорожчають – експерт

Водночас, додатковий імпортний збір не стягуватиметься при ввезенні життєво необхідних товарів – газу, вугілля, палива для АЕС, нафти та нафтопродуктів, банкнот, гуманітарної допомоги, товарів, що ввозяться як технічна допомога, для забезпечення діяльності Чорнобильського фонду «Укриття», у рамках співробітництва з НАТО, з Глобальним фондом.

Як повідомлялось, до 2020 року експорт з України має зрости вдвічі, зокрема, завдяки початку роботи зон вільної торгівлі з низкою держав та об’єднань. Така норма міститься в програмі діяльності уряду.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: