7 відповідей, що змінить курс гривні в 2015: зарплати, тарифи, продукти

Читать на русском

На валютному ринку України і досі спостерігається критична ситуація. Кожен українець задається питанням, чого чекати завтра. І поки український уряд залишає пересічним громадянам більше питань ніж відповідей, «Слово і Діло» вирішило поговорити з експертами і дізнатися, як впливає курс гривні до долара на життя українців.

Чи підвищаться у 2015 році зарплати і пенсії?

Оцінюючи ситуацію із зарплатами у наступному році, відомий економіст Борис Кушнірук запевнив «Слово і Діло» у тому, що ані мінімальні зарплати, ані пенсії не збільшаться у порівнянні з поточним роком. Більш того, за його словами, слід очікувати скорочення переліку категорій осіб, що отримуватимуть доплати та соціальні пільги. До списку останніх, на думку спеціаліста, увійдуть швидше за все ті, що були запропоновані Міністерством фінансів.

Нагадаємо, що в середині листопада, у ЗМІ з'явилось доручення прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, яким пропонується скорочення ряду соціальних доплат і пільг з ціллю скорочення витрат Державного бюджету. Серед останніх, називалося скасування збільшення (на 10 або 20% в залежності від складу сім'ї) рівня забезпечення прожиткового мінімуму, який дає право на призначення допомоги малозабезпеченим сім'ям, введення обмеження на розмір вихідної допомоги при звільненні для військовослужбовців, встановлення плати за харчування під час перебування громадян на лікуванні у закладах охорони здоров'я в умовах стаціонару, запровадження часткової плати за навчання у дитячо-юнацьких спортивних школах, скасування виплат стипендій у навчальних закладах, крім дітей-сиріт, дітей-інвалідів, дітей з малозабезпечених сімей, осіб, що мають сім'ї з дітьми з 1 вересня 2015 року та ряд інших. Саме через це, на думку Бориса Кушнірука, наступний рік буде дуже важким при всіх варіантах, а за песимістичних прогнозів – ситуація взагалі буде катастрофічною.

Чи підвищаться тарифи на комунальні послуги в 2015 році?

Ціни на комунальні послуги в Україні будуть зростати самі собою, оскільки наразі вони не відповідають економічно обґрунтованим рівням. Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова Сергій Дяченко.

«Рік тому, при більш менш стабільному курсі економічно обґрунтована ціна на електроенергію для населення була десь в районі 1,20-1,50 копійок. Але зараз цінові паритети будуть змінюватись. Адже скоріше за все, ми будемо імпортувати вугілля в електроенергетиці. Відтак здорожчання електроенергії може бути чотирикратне», – відзначає спеціаліст.

В той же час, для того, щоб довести ціну на тепло до економічно обґрунтованої, тарифи треба підняти на третину, а на газ в двоє. Виходу в уряду, за його словами, немає, так як підняття тарифів є однією із ключових вимог МВФ та запорукою успішного проведення реформ, переконаний експерт.

На думку Дяченка, підвищення – це непопулярне рішення, а тому для того, щоб не допустити на етапі підвищення суттєвого зубожіння населення і соціального вибуху, Україні потрібна серйозна допомога. Інакше – країна може позбутися державності.

Інший же фахівець, співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич вважає, що необхідно підвищувати тарифи для населення на електроенергію втричі, на газ – в 4-6,5 разів за новим курсом, а на опалення в 4-5 разів.

На його ж думку, якщо Україна не доможеться траншу від МВФ, вже навесні країну чекає руйнівний дефолт. Такий же сценарій можливий і через нестабільність валютного курсу, зазначає спеціаліст.

Читайте також: Декларації депутатів: Поплавський стверджує, що у нього немає автомобіля

Чи подорожчають товари в 2015 році?

Засновниця Retail Community Юлія Белінська вважає, що підвищення ціни «полиць» відбудеться не менш як за декілька місяців. Тому що, саме тоді прийде нова імпортна закупка.

«У фудрітейлі багато товарів, які виробляються в Україні, але є й імпорт, наприклад вина, делікатеси. Сильне підвищення ціни споживач побачить через кілька місяців, коли прибудуть нові закупівлі», – зазначає експерт.

Але у той же час підкреслює, що хоча і відбудеться підвищення цін, гроші у людей не закінчуються і вони не перестануть ходити у магазини і купувати. Ймовірніше відбудеться перерозподіл попиту від більш дорожчого продукту до дешевого. За її словами, ринок споживчих товарів «просів» на 10%, але навіть падіння на 20% – не є критичним показником.

А от на ринку техніки навпаки гаряче. Там за останні місяці спостерігається приріст попиту на 20% саме через курс гривні.

«Що стосується техніки, люди штурмують магазини вже два місяці, тому що роздріб ще не переставив цінники, і споживач розуміючи це, вкладає кошти в техніку, не чекаючи поки ціна виросте. Зараз на цьому ринку + 20% до продажів. Але можливо далі ринок просяде через підвищення цін», – повідомляє Юлія Белінська і додає, що у бізнес-сфері зараз все залежить від ситуації на Донбасі. Якщо конфлікт заморозиться, то уже до 3-4 кварталу 2015 року український ринок зможе повністю відновитися.

Інший експерт, партнер консалтингової компанії RetaiNet Олександр Ланецький говорить, що у наступному році через коливання курсу гривні українську економіку чекає чи погана, чи дуже погана ситуація. І вийти з неї можна тільки, якщо уряд почне проводити реформи і підтримувати місцевого виробника.

«Хоча є позитивний момент у відміні різних мит, що дозволить дешевше завозити імпортний одяг, взуття, їжу і б/у автомобілі, такі ініціативи можуть повністю вбити національних виробників і призвести до того, що середні доходи населення у 2016 році ще більше впадуть», – вважає він.

Щодо діяльності малого та середнього бізнесу прогнози експертів теж невтішні. «Якщо курс не буде нижче 20 грн/$, то малий бізнес буде вимушений зупинити або заморозити свою діяльність», – повідомляє очільник Асоціації малого та середнього бізнесу «Центр» Руслан Соболь.

На його думку, курс гривні нині має спекулятивний характер. І якщо Нацбанк виконає вимогу МВФ і знизить офіційний валютний курс, то у малого бізнесу буде шанс вижити. Він очікує курс гривні на січень вже на рівні 18-19 грн за «зеленого».

Чи подорожчають ліки і медицина у 2015 році?

Що стосується питання ліків та їх ціноутворення, на що теж впливає курс іноземних валют, то за словами заступника міністра охорони здоров'я України Наталії Лісневської, наразі Кабінет міністрів України якраз відпрацьовує механізми, в якому ключі і як максимально мінімізувати підвищення цін на лікарські засоби.

«Міністерство займається цим питанням. У нас до кінця цього року має запрацювати референтне ціноутворення, тому наразі ми намагаємось його запустити, реферувати. Це така важка робота. Тому, у понеділок, у другій половині дня буде проміжна інформація. Але головне завдання уряду – максимально недопустити здорожчання, оскільки ми розуміємо, що є соціальна необхідність», – відзначила чиновниця.

Натомість директор медичної лабораторії «ДІЛА» Олексій Бабич впевнений, що постачальники будуть страхуватися на випадок ще більшої девальвації національної валюти, що знайде своє відображення у собівартості ліків. Якщо ж говорити про цифри, то попри всю складність підрахунків, на думку Олексія Бабича, наразі можна точно говорити про 20% здорожчання.

Читайте також: Перші декларації міністрів: Аваков без автомобіля і раритет Вощевського

Чи подорожчає нерухомість у 2015 році?

Наразі ринок нерухомості перебуває у стадії очікування, і як тільки курс гривні стабілізується – почнуть укладатися угоди.

«Ринок нерухомості сильно залежить від курсу валют. Основна маса угод потекла до забудовника, які зафіксували курс нижче, ніж його дає ринок. Як тільки коливання гривні припиняться, почнуться укладатися угоди. А поки ринок очікує», – говорить Олена Полховська, член Ріелторської палати України та директор агенції «Кияни».

Ріелтори кажуть, що гривнева маса зараз перейшла із «вторинки» на «первинку». І хоча угоди практично прагнуть до 0, це пов’язано з ефектом паніки, а не зростанням долара.

А от інший спеціаліст з нерухомості Кирило Косинський вважає, що ринок знаходиться у стані стагнації і буде продовжувати падати.

«Зараз продають нерухомість тільки ті, хто зумів пристосовуватися до ринку і знизив ціни», – підсумовує експерт, – «Тому, слід очікувати подальшого зниження ціни на нерухомість в доларах на початку 2015 року».

Що буде з туризмом в 2015 році?

Не менш оптимістична ситуація у зв'язку із коливаннями на валютному ринку чекає й туристичну галузь. Так, за словами Координатора туристичної групи Реанімаційного пакету реформ Павла Бабенка, туристична галузь сьогодні перебуває у глибокому нокдауні.

«Через різку девальвацію гривні виїзний туризм стає недосяжним для великої кількості людей. Тому туроператори, що працюють на цьому напрямі у наступному році будуть виживати, а половина турагентів взагалі можуть припинити свою діяльність», – впевнений спеціаліст.

Крім того, за його словами, оператори що працюють на в’їзний туризм можуть взагалі не пережити зиму, оскільки більшість країн через події на сході не рекомендують своїм громадянам їхати до України. І головне, доповнює експерт, МЗС нічого з цим не робить і не займається питанням роз'яснення інформації.

Разом з тим, на думку Павла Бабенка, у ситуації з девальвацією гривні є й певний позитив.

«Для іноземців відпочинок в Україні став доступніше, якщо раніше готелі у нас були дорожче ніж у Європі, то зараз – вони стали дешевше! Це тренд який потрібно використовувати. Але держава не чує. Наразі, навіть всі державні органи, що займались координацією туризму взагалі ліквідовані. Відтак, все тримається лише на ентузіазмі гравців ринку», – констатує експерт РПР.

Читайте також: Мільйони і автопарки групи Хомутінніка, Яценка і Зубика. Аналіз декларацій

Що чекає Україну в 2015 році?

Через коливання курсу гривні у Державному бюджеті утворюється прихований дефіцит, тому що він розраховується за курсом 17, а реально ціна долара вже складає 22-23 гривні.

Саме таку думку висловив директор Центру політичних студій та аналітики Віктор Таран.

«Протягом січня Україна має заплатити 4 млрд доларів зовнішнього боргу. Станом на 15 січня будуть зібрані податки, і з цих резервів можна буде взяти від 1 млрд до 1,5 млрд доларів. Таким чином, ще 2,5 млрд десь треба знайти. Уряд сподівається на зовнішні кредити, але поїздка Яценюка в Брюссель стала «холодним душем» і показала, що просто так ніхто гроші не дасть. Відповідно, зараз найбільший виклик для уряду у такій ситуації, це скласти Бюджет, який би був максимально бездефіцитним, і враховував започаткування реформ у податковій сфері та боротьбі з корупцією. Якщо це з’явиться у новому Бюджеті і дотичних податковому і бюджетному кодексах, то тоді ми можемо очікувати кредиту від МВФ», – каже експерт.

На його думку, при таких умовах можна буде стабілізувати курс на рівні 16-17 грн за долар.

«Але, якщо європейська спільнота не побачить у проекті Бюджету цих змін, то швидше за все ми не отримаємо жодних кредитів, 2,5 млрд не знайдемо, і тоді на початку січня нас чекає нова хвиля гіперінфляції та курс до 30-40 грн за долар. Більш того, країну уже в січні-лютому буде чекати дефолт», – констатує Віктор Таран.

Що ж, судячи з усього, «солодким» наступнй рік точно не буде. Але ще ж є сподівання, що влада подбає про українців?

Анастасія Соснова, Євген Заїка, спеціально для «Слово і Діло»

Статті по темі:

Курс гривні до долара: чи варто чекати стабілізації?

Бюджет України на 2015 рік: прийняти не можна відмовитися

Курс гривні: чи буде новий глава Нацбанку?

Програма уряду Яценюка: коли дихати стане платно?

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: