Кредити в Європі та Україні: як взяти кредит і вижити? – думка експерта

Читать на русском

На сьогоднішній день будь-яка фізична або юрособа, яка відкрила рахунок в іноземному банку, порушує законодавство.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів генеральний директор ТАС-Комерцбанку Ігор Полховський і економіст Олександр Жолудь.

«Падіння курсу гривні за останні місяці змусило згадати про дефолт 1998 року. Але є одна суттєва різниця: тоді в Україні не було кількох мільйонів людей, що взяли доларові кредити, для яких такий обвал гривні є смертельним. Вихід: заборона банкам на підвищення процентних ставок по вже взятих кредитах і на введення комісій, крім тих, які прописані в договорі, або переведення доларових кредитів у гривневі за курсом в договорі при збереженні колишньої процентної ставки. У такому випадку людина звільниться від залежності від валютного курсу. Але на це повинні піти як банки, так і держава, яка має взяти решту курсової різниці на себе», - розповідає Ігор Полховський.

В той же час, економіст Олександр Жолудь вважає, що після підписання економічної частини Угоди про асоціацію з Європейським союзом 27 червня українським виробникам необхідно буде опанувати європейські стандарти і створити умови, щоб українці змогли брати кредити в європейських банках.

«Потрібно створити якісну податкову систему і більш ліберальну фінансову систему, щоб отримати кредитування в європейських банках. Зараз для цього потрібно отримувати ліцензію Національного банку, та й на сьогоднішній день будь-яка фізична або юридична особа, яка відкрила рахунок в іноземному банку, порушує законодавство, тому все це можна вирішити, якщо будуть реформи», - підкреслив Жолудь.

Так, наприклад, вартість іпотечного кредиту в гривні на 10 років по Україні на сьогоднішній день, досягає, в середньому, ставки 23-25,0% річних, при максимальних значеннях 27,4-27,8%.

За таких умов зауважимо, що 10-річний термін дуже малий для іпотеки (в європейському розумінні), а кредити в європейських банках на такі цілі, в більшості своїй, видаються, як мінімум, на 20-25 років, а ставки по них (залежно від країни) коливаються в межах 3,5-5,5% (проте, вже в євро).

Читайте також: Одна з фракцій не підтримає Держбюджет 2015

Нагадаємо, стрімке зростання обсягів простроченої заборгованості по кредитах спостерігається на банківському ринку з початку нинішнього року. Якщо в 2012 році цей показник скоротився на 8,5% - до 72,520 млрд гривень, а в 2013-му на 3,29% - до 70,178 млн гривень, то у січні 2014-го тенденція змінилася на протилежну.

Зауважимо, що ще влітку Рада розглядала й інші законопроекти, спрямовані на врегулювання проблеми із погашенням валютних кредитів, які передбачали перерахунок кредитів за курсом 5,05 грн за долар або 7,99 грн за долар, однак вони не були підтримані.

Статті по темі:

Що подорожчає в новому році через курс? думка експерта

Курс гривні до долара: чи варто чекати стабілізації?


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: