Зупинити війну зможе лише крах російської економіки – експерт

Читать на русском

За зовнішню політику відповідає Порошенко, а не Яценюк, тому його розповіді і заяви слід зводити до великого нуля.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів віце-президент Атлантичної Ради України Олег Кокошинський та військовий експерт Микола Поровський.

«Конфлікт на Донбасі зупинити вкрай складно. Його можна заморозити, що найближчим часом і буде, але аж ніяк не вирішити. За цей час Україна буде проводити й пяту, а можливо, й шосту хвилю мобілізації та готуватись до нового розгортання війни. А Кремль тим часом буде дестабілізувати Україну та намагатиметься робити вигляд того, що економіка стабілізується, і «путінська імперія непереможна», – розповідає Поровський.

За словами військового експерта, перейти зі стану війни до стану миру дуже важко, оскільки війна – це спосіб заробити, тому природньо те, що забезпечити стовідсоткове припинення війни не вийде.

«Щодо мінського формату, то навіть, незважаючи на те, що прем'єр заявляє, що мінський формат себе вичерпав, вважаю, це один із небагатьох способів хоча б якось врегулювати ситуацію. Взагалі, зважаючи на його програму уряду, Бюджет на 2015 рік, та те, до чого він довів економіку країни, населення зараз побачить, за кого воно голосувало. До того ж, за зовнішню політику відповідає Порошенко, а не Яценюк, тому його розповіді і заяви слід зводити до великого нуля», – вважає Поровський.

Водночас Олег Кокошинський говорить про те, що четверта мобілізація не буде останньою для українців.

«Проблема в тому, що уряд не розуміє сам, що робити з цією мобілізацією і неправильно визначає, на кого розрахована ця мобілізація. Немає часу на те, щоб навчати 18-річного хлопця вести війну. Якщо на меті стоїть протистояти проти агресії Росії — це мають бути професійні військовослужбовці. Взагалі, я гадаю, що зупинити військові дії зможе лише повний обвал економіки та Захід, який підтримає законопроекти про свободу нашої держави та ізолює Росію», - вважає Кокошинський.

Слід зазначити, що через економічні обмеження з боку ЄС і США Росія з червня не отримувала жодних інвестицій з-за кордону. Володимир Путін розраховував замінити європейські гроші вливаннями з КНР. Однак навіть китайські банки не захотіли жертвувати своїми відносинами із Заходом заради Росії.

Крім того, відтік капіталу з країни в цьому році склав 125 мільярдів доларів. А валютні резерви Росії зменшилися до 202 мільярдів доларів, в той час як державний борг станом на кінець 2014-го становить 600 мільярдів. У наступному році Москва повинна виплатити 100 мільярдів доларів у зв'язку з борговими зобов'язаннями. Це означає, що валютні резерви, на які розраховує Путін у своїй політиці, закінчаться вже в короткостроковій перспективі.

Читайте також: У Полторака закуповують нову і модернізують стару техніку

Відзначимо, що видання The Telegraph повідомляло, що Росія не контролює свою економіку і ризикує повторити долю СРСР. Падіння рубля змусило мінфін РФ продавати валютні залишки федерального бюджету. Раніше видання The Guardian також писало, що Росія програла в економічній війні із Заходом.



ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: