Що подорожчає в новому році через курс? Думка експерта

Читать на русском

Україна в дуже глибокій кризі, і падіння може завершитися тільки з початком миру в країні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт ініціативи «Реанімаційний пакет реформ» Ілля Несходовський і гендиректор девелоперської компанії GREENOL Олег Приходько, коментуючи зміни курсу долара і його вплив на життя українців.

«У першу чергу курс долара вдарить по тих підприємствах, де імпортна складова найбільш висока. Серед сфер на яких зміни курсу валют позначаться найбільше і це буде відчутно для звичайних громадян, можна виділити наступні:

побутова техніка  40% зниження продажів

мобільні телефони, гаджети, ноутбуки та цифрова техніка  60% зниження продажів

автомобільний ринок  77% зниження продажів, етап «застою»

Це, скажімо так, ті сфери, які значно втратять у продажах, але, незважаючи на це, ціни будуть змушені збільшити мінімум в два рази, щоб хоча б якимось чином виправдати собівартість. Також, вважаю, суттєво постраждає виробництво мінеральних добрив, там основна складова  газ і те, що ми імпортуємо, відповідно вартість збільшитися», – пояснює експерт.

За його словами, найближчим часом в ціні виростуть і звичайні продовольчі товари. Продукти подорожчають і в економ-сегменті, і в преміум-сегменті. Причому зростання буде відчутно не тільки у продукції імпорту, але й вітчизняної. А все тому, що сировину для своїх товарів ми як купували, так і купуємо за кордоном за іноземну валюту - долари і євро.

«Загалом, Україна в дуже глибокій кризі, і падіння гривні може завершитися тільки з початком миру в країні», – підсумував фахівець.

В той же час, генеральний директор девелоперської компанії GREENOL Олег Приходько вважає, що наступного року ринок нерухомості істотно подорожчає, оскільки курс долара вдарить по сфері будівництва.

«Тривале падіння курсу гривні дуже скоро змусить забудовників коректувати ціни в сторону підвищення. З одного боку, компанії зараз намагаються утримати ціни, щоб не відлякати клієнтів і не допустити зниження продажів. З іншого, подальше зниження курсу гривні змусить їх це зробити, це також пов'язано з великою часткою імпортних матеріалів, обладнання, машин і механізмів, які необхідні для житлових проектів», – прогнозує Приходько.

Зі слів Олега Приходька, є ймовірність, що в сформованих умовах девальвації гривні та підвищення цін на 1 кв. м обсяги будівництва зменшаться, але навіть, незважаючи на це, ціни будуть підвищуватися в будь-якому випадку.

Також, за даними консалтингової компанії City Development Solutions, з початку року тільки в столиці первинне житло подорожчало більш ніж на 30%. У регіонах ця тенденція менш помітна, але квартири ростуть в ціні і там. А оскільки підвищення вартості нерухомості значно відстає від темпів девальвації гривні, вже на початку 2015 експерти чекають подорожчання в національній валюті ще мінімум на 10-15%.

За деякими даними, навіть коливання в 4-5 копійок на два тижні призупиняє продажі. Тому що люди суми на купівлю квартир зберігають у доларі, і якщо він на 5-6 копійок зростає, то це буде для них значною втратою в разі його продажу.

Читайте також: Економія по-львівськи: без світла, без води і без ліфтів

Варто відзначити, що будівельні підприємства України в січні-травні 2014 скоротили обсяги робіт порівняно з аналогічним періодом минулого року на 6,5% – до 17 326 млн грн, повідомила Державна служба статистики України.

Також варто зазначити, що стосовно продуктів харчування, то в Асоціації компаній роздрібної торгівлі вважають, що всі позиції продуктової групи в супермаркетах подорожчають на 15% після 1 січня.

У 2014 році продукти в мережевих магазинах подорожчали в середньому на 20-25%.

Статті по темі: Курс гривні до долара: чи варто чекати стабілізації?

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: