Порошенко не має кандидатури на заміну Гонтарєвої – експерт

Читать на русском

На курс долара впливають не кадрові зміни, а економічні показники та події на сході країни.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів банківський експерт, економіст Віктор Лисицький та економічний експерт Василь Юрчишин.

«У першу чергу, важливо розуміти, хто обійме посаду глави НБУ. Також важливо враховувати, коли це трапиться – до того, як МВФ оголосить своє рішення щодо надання чергового траншу чи після. І, власне, яким буде це рішення. Позитивне рішення здатне підтримати гривню, але також необхідно розуміти, що у разі відставки глави НБУ спекулянти активізуються. А це означає впевнене перевищення курсу продажу. До того ж навряд чи у Порошенка наразі є гідна кандидатура на заміну Гонтарєвої», - розповідає Лисицький.

Водночас, Василь Юрчишин переконаний, що на курс долара впливають не стільки кадрові зміни, скільки економічні показники та події на сході країни.

«Не думаю, що будь-яка з можливих дій, як збереження глави НБУ на посаді, так і її відставка, зможуть кардинально вплинути на ситуацію на валютному ринку», – зазначає він.

Нагадаємо, Валерія Гонтарєва керує НБУ менше півроку, однак за цей час гривня вже пережила дві хвилі різкої девальвації. У Верховній Раді тим часом зареєстровано проект постанови щодо звернення до Президента України Петра Порошенка з приводу звільнення Гонтарєвої.

Читайте також: Курс гривні до долара: чи варто чекати стабілізації?

На початку листопада Національний банк України вирішив відмовитися від практики щотижневого проведення валютних аукціонів для задоволення клієнтських заявок і поповнення кас банків.

Замість щотижневих аукціонів з 5 листопада НБУ проводить щоденні аукціони, але обсяги продажу валюти на них будуть значно меншими. За словами Гонтаревої, прийняті Нацбанком рішення можуть призвести до короткочасного зниження курсу гривні через накопичений відкладений попит.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: