Україна може повторити історію 90-х років – експерт

Читать на русском

Дефолт в Україні залежить від того, який обьем резервів є в країні і який приплив фінансової допомоги буде в найближчі три місяці.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

«У середині 90-х дефіцит Держбюджету доходив до 30% ВВП, і зараз є ризик повторити історію 90-х років. Дефіцит бюджету в нинішньому році може скласти 11% ВВП, а ще в банки потрібно вкласти 5%, в результаті - 16%. Також необхідно підняти витрати на оборону країни і довести їх до 3% ВВП мінімум, тож виходить, що дефіцит Бюджету 2015 може досягти 19%. Якщо таке станеться, то МВФ і Світовий банк припинять видавати Україні кредити. Відбудеться великий відтік капіталу з України, і, як наслідок, різка девальвація гривні, монетизація державного бюджету, тому розмови про дефолт може і перебільшені в деякому розумінні, але в той же час мають місце бути», - пояснює Устенко.

Зі слів економіста, чи буде дефолт в Україні,  залежить від того, який об`єм резервів є в країні і який приплив фінансової допомоги буде в найближчі три місяці.

Слід зазначити, що Каха Бендукідзе, який був радником Президента, вважав, що Україні загрожує агресія, розкол і дефолт одночасно.

«22 роки тому Польща за рівнем доходів була такою ж, як і Україна. Сьогодні вона багатша в три рази. Вас обігнали навіть Болгарія і Румунія, які вважаються бідними країнами Євросоюзу. Ви фактично упустили багато часу - двадцять років. За цей час Україна повернулася до ВВП, який у неї був у 1990 році», - вважає Бендукідзе.

У той же час, Олег Устенко повідомляє, що зараз у нас резервів 12 млрд грн. Експорт знижується за останній час дуже активно, а імпорт знижується ще більше.

«За торговим сальдо у нас буде, швидше за все, дефіцит, так що тут додаткового припливу валюти не буде, також не буде додаткового припливу за рахунок іноземних інвестицій. За таких умов необхідно розуміти, що на рефінансування більшої частини зовнішнього боргу українського приватного сектора немає ніякої можливості, що підвищує ризик дефолту», - розповів експерт.

Підсумовуючи, Устенко сказав, що багато хто не розуміє, що насправді означає дефолт. Це не чиста сторінка, а абсолютне відрізання держави, в даному випадку України, від фінансових зовнішніх ринків.

Каха Бендукідзе обгрунтував пробему України і її рішення наступним чином:

«Я консультував уряди кількох країн, але такої поганої ситуації, як в Україні, не бачив ніде. Ви обираєте не найкращих правителів, а тих, хто більше обіцяє. Ті, кого ви обираєте, підвищують вам податки, щоб виконати свої обіцянки, щоб якось пенсії платити. Народ, тобто ви, не багатіє, а бідніє, але вибирає ще більших популістів, які ще більше обіцяють і ще більше руйнують багатства. Є тільки дві сили, які можуть розірвати це замкнене коло: хороша і погана. Одна - народ, інша - Путін. Тобто або ви самі розірвете це коло і врятуєте країну, або ж це коло розірветься шляхом зникнення країни», - сказав грузинський реформатор.

Читайте також: В руках у Порошенка зосереджено найбільше влади в Україні

13 грудня проект закону про Державний бюджет України на 2015 рік був відкликаний з Верховної Ради України.

У п'ятницю, 12 грудня, голова фракції «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко повідомив про те, що проект Бюджету України на 2015 рік направлений на доопрацювання.

Раніше міністр фінансів України Наталія Яресько заявила в тому, що Кабінет міністрів України подасть до Верховної Ради України проект Державного бюджету України на 2015 рік 20 грудня.


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: