Державна скарбниця: комітети з розрахунком

Читать на русском

Якщо відокремити зерна від полови, то в діях кожного політика можна виділити 2 основні мотиваційні лінії – бажання контролювати фінансові потоки та пошук можливостей для власного піару, відомого під терміном «популізм». Обидва ці мотиваційні чинники лежать в основі дій і народних депутатів Верховної Ради 8-го скликання.

Одним із свідчень такого припущення можуть слугувати спостереження за «комітетськими міграціями» нардепів різних каденцій парламенту. Відомо, що кількість і склад комітетів регулюються ст. 5 Закону України «Про комітети Верховної Ради». В цьому документі зазначається, що Верховна Рада може регулювати кількісний склад комітетів окремими постановами. Якщо звернутися до тексту самої постанови для ВР 8-го скликання, то одразу помічаємо, що вже на законодавчому рівні встановлюються «ступінь впливовості» окремих комітетів. Так, якщо «стандартна» кількість народних депутатів в комітетах становить від мінімальних 9 до максимальних 30, то до комітету з питань бюджету і комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики можуть входити аж 35 народних обранців. В Верховній Раді 8-го скликання маємо 3 таких комітети-«важковаговики» – з питань бюджету, з питань фінансів і банківської діяльності, а також з питань податкової та митної політики.

Відкриттям нової Верховної Ради стало те, що бюджетний комітет, який у парламентах всіх попередніх скликань тримав першість по кількості бажаючих долучитися до його складу, цьогоріч не потрапив у тренд. Так, у ВР 6-го скликання бюджетний комітет нараховував 34 нардепи, у 7-му скликанні – 36 (склад комітету регулювався окремою постановою), а у 8-му – лише 27. Натомість особливою популярністю серед нардепів цьогоріч користується комітет із питань податкової та митної політики – до його складу увійшли 32 парламентаря.

Варто зазначити також і те, що більшою популярністю, аніж бюджетний, користується також комітет з питань аграрної політики та земельних відносин (30 нардепів). Також у нинішній ВР було прийнято рішення про встановлення більшої кількості членів для комітету із питань правової політики і правосуддя, до якого також вже увійшли 32 нардепи. До слова, варто зазначити, що такі комітети як з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, а також прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин – увійшли всього 8 нардепів, до комітету у справах ветеранів та інвалідів – 9, а до роботи комітету з питань сім'ї, молодіжної політики та спорту взагалі долучились тільки 6 парламентарів.

В чому ж секрет падіння популярності раніше найбільш чисельного за своїм складом бюджетного комітету? Чи не в тому, що у 2015 році урядом планується значне урізання соціальних та інших видатків із бюджету, а наголос робиться саме на наповнення державної скарбниці? Тому основний розподіл фінансових потоків в наступному році слід очікувати не в сфері бюджетних асигнувань, а в надходженнях. Саме цим будуть займатися в податковій та митниці, і саме контроль над цими сферами так приваблює нардепів в парламентський комітет з питань митної та податкової політики.

Олександр Радчук, спеціально для «Слово і Діло»

***

Редакція «Слово і Діло» може не поділяти точку зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: