Придністров'я може стати зоною бойових дій терористів будь-коли – експерт

Читать на русском

Бойовики ДНР та ЛНР не планують припиняти обстріли, свідченням чого є дев'ятий гумконвой, який привіз важку техніку і боєприпаси для терористів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів активіст та волонтер із Харкова Роман Доннік та військовий експерт Микола Поровський.

«Ситуація з Придністров'ям була складною й раніше, просто зараз загроза активізації військових дій там посилилась. Проблема в тому, що у нас велика протяжність кордону, з Білорусією, з Кримом, до того ж території знаходяться повністю під контролем Російської Федерації», - розповідає волонтер.

За словами волонтера, удар з боку Росії може бути вибудований таким чином, що в результаті будуть потім заяви, що ніби-то РФ не має до цього жодного відношення.

Водночас військовий експерт вважає, що російське керівництво може ставити нову ціль на реінтеграцію придністровського регіону до складу Молдови, євразійської Молдови, і, враховуючи нинішні настрої, саме такий варіант найбільш вірогідний. 

«Бойовики ДНР та ЛНР не збираються припиняти обстріли, свідченням цього є те, що девятий гумконвой, який прибув до сепаратистів, це не вантажівки з продуктами харчування чи обладнанням для роботи соціальних об'єктів, як подається. Насправді, для всіх відомо, що з Росії везуть важку техніку і боєприпаси, а артилерія ДНР і ЛНР знову інтенсивно працює», - підсумовує Поровський.

Читайте також: У СБУ дотримуються версії, що бойовиків фінансує Янукович і Ко

За інформацією РНБО, в останніх гумконвоях в ДНР і ЛНР було доставлено обладнання для тренувальних таборів сепаратистів, боєприпаси та паливо.

У Міністерстві закордонних справ України вважають, що пора відмовитися від формулювання «гуманітарний конвой» для позначення російських колон, які заходять на окупованих територіях України.

За словами речника МЗС Євгена Перебийніса, Росія щодня направляє кілька колон із зброєю і військовою технікою, а так звані гуманітарні конвої є одним із способів підтримки незаконних збройних формувань на Донбасі.

Нагадаємо, це вже дев'ятий конвой РФ для жителів Донбасу. Перший з них прибув на Донбас ще 22 серпня, проте під час перетину державного кордону нашої країни вантажівки не пройшли повноцінний митний та прикордонний контроль з боку України.


ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: