Зона вільної торгівлі України з ЄС залишається під сумнівом – експерт

Читать на русском

Україна має переорієнтувати свій експортний потенціал з російського напрямку на альтернативні напрямки та знаходити нових партнерів для співпраці.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Олександр Сіденко.

«Всі розмови про створення Зони вільної торгівлі не мають ніякого сенсу, поки не стане чинною угода з ЄС. Важливо, що в Угоді про Асоціацію з ЄС враховано усі перехідні періоди на адаптацію, зокрема, стосовно відмови нашої країни від імпортних мит. Асоціацію з ЄС – це інструмент, за допомогою якого Україна може отримати доступ до ринків ЄС», – розповідає експерт.

За словами спецаліста, якщо піднімати питання про те, що експорт з України має зрости вдвічі за пять років, то це зробити вкрай важко.

«Подвоєння експорту в тій структірі, яка є, неможливе. Для того щоб подвоювати експорт, треба нарощувати більше по тих сегментах, де продукція з більш високим вмістом додаткової вартості, тоді можливо буде забезпечити й більш високі темпи зростання. Іншими словами, це означає те, що нам потрібно виходити на ринки високотехнологічної продукції, а для цього потрібна адаптація до технічних регламентів ЄС. Все залежить від того, яким чином ми зможемо переорієнтувати свій експортний потенціал з російського напрямку на альтернативні напрямки та знайти нових партнерів для співпраці», – вважає Сіденко.

Читайте також: Друга спроба: Україна купуватиме австралійське вугілля

Нагадаємо, Кабінет міністрів України планує розпочати переговори з Канадою, Туреччиною, Ізраїлем, країнами Перської затоки й Західної Африки про можливість створення зони вільної торгівлі.

Яценюк наголосив, що вже зараз необхідно думати як про збільшення квот, так і про завоювання ринків не тільки Європейського союзу, але й інших країн.

Слід зауважити, що Європа по суті надала Україні тимчасову можливість вільної торгівлі та продовжила пільги для України, причому в односторонньому порядку.

Відзначимо, що на деякі види продукції будуть зняті квоти, а також відтепер ми маємо право безмитного ввезення великого асортименту української продукції і продажу її в Європейському союзі, що безумовно підвищить рівень попиту вітчизняних товарів та стан економіки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: