Doing Business в Україні: гонка за рейтингом або стимул реформ – експерт

Читать на русском

Військові дії на Донбасі на гонку за рейтингом не вплинуть, а от законодавчі реформи можуть підвищити позиції України.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло.

«Doing Business є своєрідним стимулом для впровадження довгоочікуваних в Україні реформ. В принципі, все залежить від нас. До 2020 року часу ще достатньо і, якщо буде політична готовність до рішучого скорочення рівня регуляцій, спрощення підприємницької діяльності, врегулювання та реформування податкової системи, подолання корупційних механізмів, то теоретично це можливо. Але практично шансів дуже мало і про кардинальний прогрес говорити не варто. Враховуючи ті показники, які беруть для аналізу, війна на гонку за рейтингом не вплине, а от реформи можуть підвищити позиції», - пояснює Ярослав Жаліло.

Зі слів фахівця, в країні, що воює, позитивного бізнес-клімату бути не може, але поліпшити позиції в індикаторі «ведення міжнародної торгівлі» завдяки підписанню комерційної частини асоціації з ЄС Україна має шанс.

Слід зазначити, що держава має порівняно низький рейтинг, зокрема, за трьома з десяти категорій, вимірюваних Doing Business: наприклад, за процедурою підключення до електромереж у підприємців (185-е місце), ведення міжнародної торгівлі (154-е місце) і вирішення питань неплатоспроможності (142-е місце).

Читайте також: Депутати підтримали програму уряду Яценюка

Україна потрапила в першу сотню і зайняла 96-е місце, подолавши 16 позицій порівняно з минулим роком саме завдяки проведеним реформам, а не з причини зміни алгоритму. Беручи до уваги той факт, що досліджувався період з липня 2013-го по кінець червня 2014 року, можна припустити, що головним драйвером позитивного руху стали податкові реформи, а саме впровадження системи електронної звітності ПДВ та в цілому електронізація подання звітності бізнесом.

Відзначимо, що в Doing Business 2015 відбулися методологічні зміни в структурі кількох індикаторів. Для 11 країн з населенням понад 100 млн чоловік були включені дані другого найбільшого міста. Так, наприклад, Росії, завдяки включенню Санкт-Петербурга, вдалося піднятися на 30 пунктів порівняно з попереднім роком.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: