Експерт: монетизація та адресність пільг – це гра в соціалізм

Читать на русском

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк пообіцяв, що найближчим часом до парламенту буде внесено законопроект про перехід до адресності й монетизації пільг. Але експерти вважають, що проблема не в монетизації та адресних пільгах, а в повному перегляді державної політики з оплати праці.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Олександр Савченко та керівник Управління з питань реклами КМДА Артем Біденко.

«Всі пільги ведуть до зловживань, навантажень на бюджет, бюрократії та корупції, тому чим менше пільг – тим краще. В ідеалі було б взагалі скасувати пільги, але для цього потрібно, щоб розбіжність між мінімальною та максимальною заробітною платою був в чотири рази менший, ніж зараз. Якщо ж реально, то нічого абсолютно цей законопроект не змінить, тому що це лише видимість реформи»,  розповідає Савченко.

За словами Артема Біденка, монетизація  це підміна понять, а якщо уряд хоче боротися з корупцією, то потрібна тотальна реформа судової гілки влади і силових органів.

«Пільги потрібно не монетизувати, а повністю переглянути державну політику з оплати праці. Виплата соціальних пільг можлива в тому суспільстві, в якому накопичене соціальне багатство, і ці пільги є з чого виплачувати. Україна  це не та держава, яка може перерозподіляти кошти і нерівномірно оцінювати роботу різних людей. Пільги мають бути відмінені. Робота для всіх має оцінюватись по-рівному. Однаково кондуктор виконує свою роботу, як для пенсіонера, так і для звичайного громадянина. Просто має бути створений механізм, коли пенсії будуть не 600 гривень, а заробітні плати не такі, яких вистачає лише на похід до магазину та оплату послуг ЖКХ», - вважає Артем Біденко.

Підсумовуючи, Біденко наголосив, що справа не в монетизації та адресних пільгах, а в повному перегляді державної політики з оплати праці.

Читайте також: Підводні камені плану уряду. Чого чекати населенню? 

Нагадаємо, що Кабінет міністрів України має намір поетапно зменшити розмір єдиного соціального внеску від 41% до 15% з метою скорочення податкового навантаження на фонд заробітної плати.

За словами прем'єр-міністра, такий захід направлений на стимулювання виведення зарплат із тіні, оскільки суттєво зменшує податкове навантаження на фонд оплати праці.

Відзначимо, що розмір мінімальної зарплати з 1 жовтня по 31 грудня 2014 складе 1301 гривню в місяць.

Слід нагадати, що у травні «Слово і Діло» зафіксувало обіцянку народного депутата від «Батьківщини» В'ячеслава Кириленко, який заявив мінімальну зарплату 2400 гривень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: