Ціни на нафту й падіння рубля змінять правила війни РФ – експерт

Читать на русском

Захід чекає моменту, коли російська економіка в повному обсязі відчує дію санкцій, а обвал рубля і зниження цін на нафту зможуть «заморозити» війну на Донбасі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Сергій Борисов та експерт з питань зовнішньої політики та міжнародної безпеки Олексій Мельник.

«Ціни на нафту є ключовим фактором для забезпечення економіки Росії. Бюджет 2015 складений з розрахунку ціни на нафту вище 100 дол./бар., але зараз розглядається інший для Кремля варіант бюджету при ціні нафти 60 дол./бар.. До того ж, ОПЕК краще буде знижувати ціну на нафту, ніж знизить її видобуток, тому тепер у Росії два варіанти для виходу із кризи: скорочувати бюджетні витрати або нарощувати бюджетний дефіцит», - розповідає Сергій Борисов.

У той же час, у Росії зараз рекордне падіння рубля та очікуване прискорення інфляції, яка в 2014-му досягне 7,6% (замість спочатку прогнозованих 7,4%), наступного року – 9,4% (замість 6,7%). На думку Олексія Мельника, РФ має проблеми за всіма напрямами економіки і залежна від імпорту в усьому, крім енергоносіїв. Тому, можливо, Кремль змінить свої правила війни.

«Деякі непередбачувані події можуть прискорити або уповільнити негативні тенденції в економіці Росії, наприклад, катастрофа «Боїнга» або теракт у Грозному, може вплинути на подальше зниження цін на нафту, і якщо прогнози, що ціна на нафту впаде до 46 дол./бар. справдяться, то Росії вже буде не до військових дій», - додає експерт.

На його думку, при лінійному розвитку подій і трендів стосовно Росії, які спостерігаються зараз, резервів Росії вистачить ще на 2 роки, але й це не стовідсотковий прогноз.

«Захід чекає моменту, коли російська економіка в повному обсязі відчує дію санкцій, тому що ні в США, ні в ЄС немає війни, але ми не можемо чекати і займати пасивну позицію, тому що не факт, що економічна криза «заморозить» конфлікт назавжди. Тому зміцнення і реформування оборонного потенціалу і нарощування потужності Збройних сил потрібні Україні просто зараз», – підсумовує Мельник.

Зазначимо, що в Україні очікується ще до Нового року чергова, вже четверта хвиля мобілізації.

Читайте також: Яценюк не дотримав слова: переговори з ДНР будуть

Відзначимо, що в той же час, провідні світові банки переглядають і прогноз по нафті. Так, Societe Generale понизив прогноз по Brent на 2015-й і на 2016 роки на 20 дол – до 70 дол./барель. Прогноз по WTI на 2015 рік погіршений на 17 дол. – до 65 дол. 

Також, протягом минулої доби сепаратисти 14 разів порушили режим «тиші», оголошений Президентом Порошенком на Донбасі 9 грудня. В результаті, стало відомо, що Денис Пушилін, представник ДНР запевнив, що переговори з Києвом відбуватимуться по Skype і розпочнуться 10 грудня о 13.00. На них імовірно будуть обговорювати порядок денний і дату переговорів у Мінську, хоча раніше «Слово і Діло» зафіксувало обіцянку Яценюка, що Київ не вестимепрямих переговорів з лідерами ДНР і ЛНР.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: