Конституційний суд може виправдати тих, хто голосував за «закони 16 січня»

Читать на русском

Конституційний суд може визнати антиконституційним проект Верховної Ради про заборону займати посади голів та заступників голів комітетів ВР 8-го скликання нардепам, які голосували за закони «про диктатуру» 16 січня 2014 року.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів перший заступник начальника Департаменту внутрішньої безпеки, заслужений юрист та адвокат України Юрій Мартиненко.

«Якщо закон буде діючим, то це буде перший закон, що буде обмежувати права народних депутатів. Це означає, що закон йде в розріз із основними правами, які регламентовані Конституцією України та Європейською конвенцією з прав людини, тому що це було правовиявлення людини, голосувати за якийсь закон чи ні», - розповідає спеціаліст.

За словами експерта, це нелюдяний вчинок, але, на жаль, за нашими законами – це право людини на вільний вибір.

«Згідно цього законопроекту виходить, що за аморальний вчинок тепер не можна працювати в комітеті, але це означає порушення основних свобод громадян. Не можна обмежувати людину за якийсь її політичний вибір, тому впевнений, якщо хтось із нардепів захоче оскаржити це в Конституційному суді, то є ймовірність, що суд визнає цей закон антиконституційним», - вважає спеціаліст.

Читайте також: БПП і «Батьківщина» хочуть «легалізувати» опозицію

Нагадаємо, що члени майбутньої коаліції домовились, що в неї не зможуть увійти «Опозиційний блок» та депутати, які голосували за «диктаторські закони» 16 січня 1014 року.

Відповідний пункт записали в текст коаліційної угоди.

Згідно документу, з огляду на принципові політичні розбіжності, приєднання до коаліції депутатської фракції політичної партії «Опозиційний блок» є неможливим. До складу коаліції не можуть входити народні депутати, які брали участь у ганебному злочинному голосуванні на пленарному засіданні ВР 16 січня 2014 року за пакет диктаторських законів.

Водночас, відзначимо, що люстраційна перевірка членів Конституційного суду розпочнеться не раніше червня 2015 року.

Розпорядженням Кабміну від 16 жовтня 2014 року затверджено План проведення перевірок, яким передбачено проведення перевірки щодо посадових і службових осіб органів державної влади (в тому числі Конституційного суду) з червня 2015 року по грудень 2016 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: