Поки в НАТО Болгарія, Словаччина і Чехія Україні не стати членом – експерт

Читать на русском


Росія має сильний вплив на деякі країни-члени НАТО, і поки в НАТО знаходяться Болгарія, Словаччина і Чехія, питання України в альянсі під загрозою.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт-міжнародник Петро Матіяшек і український політолог Микита Потураєв.

«Росія дуже впливає на рішення Ради безпеки ООН. НАТО вже не є монолітним союзом, а Росія має сильний вплив на деякі країни-члени НАТО, і поки в НАТО знаходяться Болгарія, Словаччина і Чехія, то розраховувати на підтримку НАТО повноцінно немає сенсу», - розповідає Матіяшек.

Разом з тим, політолог Микита Потураєв додає, що хоча Європа і США війни не хочуть і бояться - ніяких заяв в разі неадекватної реакції Росії на вступ України в НАТО, в сенсі гарантій про безпеку та підтримки країни, НАТО не надало.

Однак, Петро Матіяшек і Микита Потураєв визнають, що Україні зближення з НАТО необхідно і без нього не обійтися в протидії Росії.

«Процес треба починати вже зараз і в тій ситуації, в якій на даний момент перебуває країна, підготовка до вступу в НАТО триватиме щонайменше два роки», - зазначає експерт-міжнародник.

Читайте також: Путін - в одному ряду з лідерами терористичних організацій світу

Зауважимо, що 19 листопада глава Міністерства закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що скасування позаблокового статусу України потрібно українській владі для того, щоб «боротися з Росією».

Крім того, за його словами, вступ до НАТО допоможе Україні «вирішити проблему південного сходу силовим шляхом».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: