Ощадбанк залишається надійним банком для українців - експерт

Читать на русском

Якщо «Ощадбанк» звернувся до НБУ за рефінансуванням, це свідчить, що у банка проблеми з виконанням зобов'язань, незважаючи на те, що це останній банк в Україні, в якому може бути криза.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з питань економіки і бюджету Андрій Новак, коментуючи повідомлення, що «Ощадбанк» залучив рефінансування НБУ на 20 мільярдів.

«Ощадбанк» гарантований державою, тому йому в принципі непотрібно рефінансування напряму від НБУ, бо він може скористатись коштами державного бюджету, але якщо в держбюджеті настількі великі проблеми, що вони не дозволяють виконувати зобов'язання держбанку, то механізм рефінансування – це вже крайні запобіжні заходи», – констатує експерт.

На його думку, потреба в додатковому капіталі пов'язана, скоріше за все, з подіями в зоні АТО і, незважаючи на рефінансування, «Ощадбанк» – останній в Україні банк, у якого можуть бути критичні проблеми.

«Наразі в банівських установах, не виключно, що й в «Ощадбанку» також спостерігається така тенденція, що багато клієнтів хочуть зняти кошти в один момент часу. І «Ощадбанк» бачить, що він не може забезпечити це в даний момент, а знімають кошти зараз, щоб в швидкому темпі, поміняти їх на тверді валюти», – розповідає Новак.

Читайте також: Світовий банк: незважаючи на війну, будувати бізнес в Україні стало легше

Нагадаємо, глава правління «Ощадбанку» Андрій Пишний повідомив, що банк завершує підготовку позову до Росії щодо втрат, понесених фінустановою через анексію Криму.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: