Підписаний газовий пакет в Брюсселі – це переговори Росії і США - Гудима

Читать на русском

Екс-міністр палива та енергетики, член Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Олександр Миколайович Гудима вважає, що глибокого компромісу вдалося досягти тільки завдяки участі в переговорах США.

Так колишній міністр прокоментував «Слову і Ділу» газовий протокол, який підписали Україна та Росія за посередництва Єврокомісії.

«Підписаний газовий пакет в Брюсселі - це компромісне рішення, яке більшою мірою вдалося досягти завдяки участі США. Це переговори Росії і США, українська сторона тут не вирішувала нічого. Якщо умови будуть виконані з обох сторін і Україна отримає свої 5-7 млрд метрів кубічних, то Україна зможе пережити зиму», - говорить Гудима.

З його слів, газовий пакет - це проміжний етап на період зими, і все буде вирішуватися навесні, на рішенні Стокгольмського арбітражного суду.

«Все перенесеться на весну, бо коли говорити про ціну, яку ми могли б отримати за газ на ринках Європи, якби був відкритий максимальний реверс, то газ можна було б купити набагато дешевше, особливо якщо послухати обіцянки Яценюка. 365 дол для України з наступного року - це дорого, й надалі, після Стокгольмського арбітражу має бути рішення на єдину формулу ціни на газ, за якою зараз визначають ціну для всіх європейських країн, крім України», - пояснює Гудима.

Читайте також: За два місяці Україна повинна повернути 1 млрд зовнішнього боргу - експерт

Нагадаємо, Росія припинила постачати газ в Україну 16 червня, запровадивши режим передоплати за нього. Того ж дня російський «Газпром» звернувся до Стокгольмського арбітражу з позовом, щоб стягнути з Києва борг 4,5 млрд доларів, який, на думку російської сторони, утворився в листопаді-грудні 2013 і квітні-травні 2014 року.

В свою чергу український «Нафтогаз» подав зустрічний позов проти російського «Газпрому»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: