Холодний душ для БПП, або кінець «медового місяця» із виборцем

Читать на русском

Дострокові парламентські вибори, схоже, принесуть нам чимало сюрпризів. Одною із перших таких несподіванок – суттєве падіння підтримки пропрезидентської партії Блок Петра Порошенко.

Станом на 11:01 партія «Народний фронт», якій соціологічні опитування ще декілька днів тому пророкували 2-ге місце за результатами голосування та в межах 12-15% підтримки виборців, наразі навіть випереджає БПП на 0,39% голосів (за даними опрацьованих 86,51% протоколів). Поки що, згідно із динамікою підрахунку голосів, «розрив» із «Народним фронтом» постійно збільшується на користь останнього.

Нагадаємо, починаючи із літа різні соціологічні опитування гарантували БПП від 30,4 до 39,5% підтримки виборців. Це означає, що рейтинг політичної сили, який в основному тримається на високій довірі українців до Президента Петра Порошенка, суттєво «просів» напередодні позачергових парламентських виборів.

Так, дійсно: ще на початку літа 2014 року у Петра Порошенка навіть не було власної політичної сили, на яку б він міг опиратися, трансформувавши свій високий рейтинг у голоси виборців під час парламентської кампанії. Слід нагадати читачеві, що в травні на позачергових президентських виборах за Петра Порошенка проголосували 54,7% виборців, що дозволило обрати главу держави вже у першому турі.

Одразу із реєстрацією партії «Блок Петра Порошенка» соціологи гарантували їй підтримку біля 40% виборців. Отож, у БПП сподівалися, що після виборчих перегонів не просто отримають найпотужнішу фракцію у парламенті, а зможуть контролювати левову частину призначень у виконавчу владу – аж до призначення прем’єр-міністра за своєю квотою.

Наразі ЦВК продовжує підрахунок голосів в багатомандатному виборчому окрузі на позачергових парламентських виборах. Однак вже зараз можна із упевненістю констатувати, що найменше БПП підтримали у – Волинській (16,61%), Івано-Франківській (18,17%), Тернопільській (19,56%), Дніпропетровській (19,37%), Запорізькій (16,97%), Харківській (15%), Донецькій (20,20%) областях.

А найбільше – у Вінницькій (37,27%), Закарпатській (28,28%), Житомирській (22,91%), Сумській, Полтавській, Черкаській, Хмельницькій, Рівненській, Херсонській, Миколаївській (в усіх - у межах 20-25%) областях.

Якщо порівнювати нинішні результати БПП із підтримкою виборцями Петра Порошенка на президентських виборах у травні 2014 року, то можна побачити, що підтримка самого Петра Олексійовича (а отже і БПП) пропорційно «просіла» у всіх вищеперерахованих областях: наприклад, у тій самій Вінницькій області за Порошенка віддали свої голоси 67,3% виборців, у Закарпатській – 62%. Тоді як у Харківській за Президента ще у травні віддали голоси біль 35% виборців, а за БПП вже у жовтні – станом на сьогодні тільки 15,06%.

Такі результати пропрезидентської політичної сили можуть свідчити як про стратегічні помилки у ведення кампанії (наприклад, ще на старті кампанії у БПП не оголосили кандидатури у прем’єр-міністри від своєї партії після виборів, тоді як у «Народному фронті» на цьому як раз наголошували), так і тактичні – журналісти вже не раз писали про можливі «зливи» деяких мажоритарних округів, наявність одіозних політиків у списках партії. Втім, тенденція до зниження рейтингів пропрезидентської сили вже досить давно прогнозували в середовищі політекспертів. Адже високий рейтинг партії не може вічно триматися на позитивному іміджі Президента.

Олександр Радчук, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: