Зима для українців буде катастрофічно складною

Читать на русском

Незважаючи на повідомлення про збільшення реверсних поставок газу в Україну, газу, що вже закачаний в підземні сховища не вистачить на весь опалювальний сезон і взяти його взимку вже не буде звідки, оскільки Росія має всі законні підстави припинити поставки реверсу газу з ЄС в Україну.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів колишній член тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки діяльності «Нафтогазу України» та екс-народний депутат України Валерій Асадчев.

«Існує три глобальні причини, чому Росія буде домагатися скасування поставок газу з Європи в Україну. Перша заснована на тому, що всі законні підстави у російської сторони для цього дійсно є. Зі Словаччиною та Угорщиною підписано двосторонній договір про транспортування газу, за яким реверс не передбачений. Другий фактор - ще більш вагомий - Україна була найбільшим покупцем російського газу, тому Росія зробить все, щоб не втратити такого платника і залишитися монополістом на газовому ринку», - розповів Асадчев.

З його слів, третім фактором у газовому питанні залишається війна між нашими державами та той факт, що питання постачання газу це механізм додаткового тиску, оскільки і Порошенко, і парламент розуміють, що якщо Росія доб'ється від Європи скасування, то пережити зиму українцям буде вкрай важко.

«З Угорщини газ в нашу країну вже не постачають, тому шанси, що інші країни підуть на умови Путіна дуже великі. В Європі на протязі двох або трьох років повинен бути створений газовий ринок, тільки це може забезпечити вільне транспортування газу, але якщо говорити про нинішній час, то зима для українців може бути катастрофічною», - підсумував Валерій Асадчев.

Читайте також: Проти екс-керівника «Нафтогазу» порушено справу за підкуп виборців

Нагадаємо, 18 жовтня Україна і Росія домовилися про постачання газу в Україну за ціною 385 дол за тис. кубів. Але голова правління «Газпрому» Олексій Міллер повідомив, що «Нафтогаз» не має таких коштів, тому єдиним виходом для України є отримання чергової допомоги від ЄС.


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: