В Україні немає підприємств, які виготовляють боєприпаси – військовий

Читать на русском

Знищення Луганського казенного патронного заводу і Донецького хімічного заводу в результаті воєнних дій на Донбасі залишило Україну без стратегічних об'єктів з виготовлення і постачання боєприпасів, а обладнання з Лугансьного заводу взагалі було вивезене під прикриттям гуманітарної допомоги

Про це розповів в коментарі «Слову і Ділу» директор Інститут зовнішньої політики, конфліктолог-міжнародник Григорій Перепелиця.

«Однозначно побудова нового заводу є необхідним заходом, щоб мати можливість вести війну. В результаті воєнних дій на Донбасі Україна втратила найпотужніше підприємство – Луганський казенний патронний завод і Донецький хімічний завод, який виготовляв боєприпаси. Таким чином, ми залишились без ключових підприємств, які виготовляли вибухівку і самі боєприпаси», - розповів Перепелиця.

На його думку, величезним недоліком наразі є й те, що згідно з Конвенцією «Про заборону використання протипіхотних мін», було знищено велику кількість протипіхотних мін, і тепер, коли мова йде про інженерне облаштування кордону з Росією в зоні бойових дій, то якраз мінні позиції є найбільш стримуючим засобом від вторгнення через кордон.

Читайте також: У штабі АТО заперечують використання забороненої зброї

«Міністерство оборони та Збройні сили України фінансуються по залишковому принципу і наразі питання забезпечення боєприпасів є вкрай важливим, оскільки склалась така ситуація, що Захід у цьому питанні нам однозначно не зможе допомогти. Щоб користуватись західними боєприпасами, необхідно перейти на стандарти НАТО, тобто мати однаковий калібр озброєння з країнами Європи. Перехід, який здійснив уряд, стосувався лише організаційних структур Збройних сил, а технічного переходу не було», – підсумував військовий.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: