У вирішенні газотранспортних питань слід розраховувати на Норвегію і Польщу

Читать на русском

Всі питання стосовно транспортування газу вирішує Енергетична хартія і реекспорт російського газу має бути погоджений з даною структурою та Євросоюзом, на що Європа не піде ні за яких обставин.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-міністр палива та енергетики Олександр Гудима, коментуючи заяву першого заступника комітету Держдуми по промисловості Володимира Гутенєва, який запропонував законодавчо заборонити реекспорт російського газу до України.

«Подібна ідея про законодавчу заборону реекспорту російського газу в Україну ймовірно ініціатива Жириновського в Держдумі, якого взагалі досить складно назвати адекватним. Хоча, цей закон просто неможливо реалізувати, оскільки все, що стосується енергетичних ресурсів підписують і ратифікують країни ЄС, а саме Енергетична хартія. Тому Дума разом з Путіним може приймати один, два закони і більше, але вони не матимуть жодного впливу і сили», - розповів Гудима.

А також додав, що згідно з Хартією, газотранспортні системи повинні бути у вільному доступі для будь-яких виробників, «тобто газ просто зобов'язаний транспортуватися в будь-якому напрямку, а Росія намагається за допомогою таких пішаків, як Жириновський, спричинити чи то тиск, чи то залякування щодо нашої країни», - сказав екс-міністр.

На його думку, в Україні ситуація досить складна і в цих обставинах, що склалися, сьогодні «Газпром» не надасть підтримки Україні, тому розраховувати у вирішенні газотранспортних питань потрібно на допомогу Норвегії і можливо Польщі.

Читайте також: Україна з Польщею можуть ліквідувати монополію «Газпрому»

Нагадаємо, з 1 жовтня вже почалися поставки в Україну природного газу з Норвегії. Поставки здійснюються за контрактом, який підписано між «Нафтогазом України» і однією з найбільших світових енергетичних компаній - норвезьким оператором Statoil.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: