Майже прохідні: кандидати-прикордонники виборчих списків

Читать на русском

Дані останніх соціологічних опитувань дозволяють приблизно оцінити шанси кожної з політичних сил подолати 5% виборчий бар’єр та мати власну фракцію у парламенті 8-го скликання. Наразі за даними соціологів, як мінімум 5 політичних партій матимуть свої депутатські фракції у новій Верховній Раді: Блок Петра Порошенко, «Народний фронт», Радикальна партія Олега Ляшка, «Батьківщина», «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка.

Слід одразу зазначити, що після оголошення результатів виборів почнеться ще один не менш цікавий у політиці процес – формування коаліції фракцій у парламенті. Як відомо, ті фракції, які об’єднаються в коаліцію матимуть змогу формувати уряд на чолі зі «своїм» прем’єр-міністром. Найбільш очевидними союзниками по коаліції є майбутні фракції БПП та «Народного фронту». За найоптимістичнішими розрахунками за результатами виборів обидві ці фракції можуть нараховувати разом близько 200 багнетів.

Однак, маючи змогу сформувати коаліцію, цим фракціям доведеться пожертвувати деякими із нардепів, які будуть делеговані у виконавчу владу. Ці люди, як правило, займають вищі щаблі у партійних виборчих списках, тож після їхнього «походу» до Кабміну, певна кількість депутатських мандатів залишиться вакантними. А це означає, що списки «посунуться» і працювати замість своїх колег прийдуть ті кандидати, що займали у партійних списках більш далекі позиції в порядку черги після прохідної кількості фракційної квоти народних депутатів.

Прогнозуємо, що близько 20 нинішніх кандидатів у народні депутати за списками БПП та близько 10 – у «Народному фронті» - відправляться на роботу до нової урядової команди. Враховуючи, що БПП може претендувати за списками від 85 до 95 мандатів, а «Народний фронт» - від 30 до 40, експерти «Слова і Діла» вирішили дізнатися – а хто ж ті кандидати, які йдуть за прохідними квотами?

Отож, проаналізуємо виборчий список Блоку Петра Порошенка із 90-ї по 110 позицію у нинішньому виборчому списку та партії «Народний Фронт» із 35 по 45 номер у списку. Нагадаємо, ці кандидати мають високі шанси стати народними депутатами після того, як їхні колеги можуть зайняти посади у виконавчій владі. Які цікаві сюрпризи готують нам списки «напівпровідних» кандидатів у нардепи?

Партія Блок Петра Порошенка (загалом висунула 344 кандидати у народні депутати за виборчим списком):

№ 90 Олег Калашніков - бізнесмен-фармацевт, генеральний директор харківського підприємства «Медтехніка». Компанія займається виробництвом фармацевтичного та медичного обладнання. Ниточки від цього кандидата ведуть до голови Адміністрації Президента Бориса Ложкіна: за інформацією ЗМІ, 15% частки у «Медтехніці» належить родичам глави АП.

№ 91 Андрій Вовк – юрист, директор «Юридичної компанії «Універсальний Правовий Радник». Займається юридичною штабною роботою у партії БПП.

№ 92 Олександр Рабінович – депутат міськради м. Житомира, фракція «Фронту змін», директор будівельної компанії «Марлен-Україна». У списку – за квотою заступника голови АП Геннадія Зубка.

№ 93 Лев Парцхаладзе – один із найбільш скандальних забудовників Києва. Був депутатом Київради. На сьогодні - невиконавчий голова ради директорів компанії «XXI століття», одної із провідних компаній-девелоперів України. Також очолює раду директорів Української будівельної асоціації. В 2008-2010 роках був близький із керівництвом партії УДАР, входив до фракції Блоку Кличка у Київраді. Досі має вплив на найближче оточення Віталія Кличко.

№ 94 Петро Ворона – з лютого цього року - голова Полтавської ОДА. До цього був депутатом кількох скликань Полтавської облради. Очолював обласну організацію політичної партії УДАР Віталія Кличка.

№ 95 Петро Адамик– львівський бізнесмен. В 2006 році був обраний до Львівської міськради, очолював фракцію політичної партії «Пора». Є президентом Федерації з регбі на Львівщині. У 2012 став членом партії УДАР і тоді ж балотувався на парламентських виборах під № 49 в списку цієї політсили.

№ 96 Едуард Гурвіц – діючий нардеп від фракції УДАР. Політик зі стажем. Двічі обирався мером Одеси. На минулих виборах до ВР пройшов за списком УДАРу під №17.

№ 97 Олександр Мочков – народний депутат, фракція УДАР. На минулих виборах до Ради балотувався у списках цієї політсили під №33. Очолював Кримську республіканську організацію партії УДАР із 2012 року.

№ 98 Віталій Крутій – народний депутат, фракція УДАР. Пройшов до Ради 7-го скликання за списками УДАРу під №36. За фахом – журналіст, тривалий час працював у різних ЗМІ. Керівник представництва «Deutsche Welle» в Україні.

№ 99 В’ячеслав Фрідман – можливо, йде за квотою олігархаІгоря Коломойського. Свого часу пан Фрідман стояв у витоків бізнесу нині впливового олігарха. Нині - керівник департаменту зі стратегічного розвитку на каналі «1+1».

№ 100 Рустам Раупов– знову ж таки – квота заступника голови АП Геннадія Зубка. Пан Раупов – житомирянин, народний депутат 7-го скликання, пройшов у ВР за списками партії УДАР під №22 на парламентських виборах 2012 року.

№ 101 Павло Тарасюк – депутат Київради, фракція «УДАР-Солідарність». Має 2 вищі освіти – юриста та фінансиста. З 2007 по 2012 рік працював помічником-консультантом колишнього народного депутатаАнатолія Матвієнка. Не виключено, що ідею долучити до списку пана Павленка просував племінник пана Матвієнка, а нині очільник ДУСі Сергій Березенко. Павленко і Березенко також були у складі Української республіканської партії «Собор» (нині – Українська Платформа Собор) та очолювали її молодіжне крило.

№ 102 Юрій Гримчак – також один із аксакалів української політики, нардеп 6-го скликання у фракції НУНС. В 2012-му році балотувався за списками партії «Батьківщина», проте не пройшов. А в 2013-му на довиборах у 223-му окрузі його висунула політична партія Українська Платформа Собор, однак пан Гримчак зняв свою кандидатуру з виборів на користь кандидата від «Свободи» Юрія Левченка.

№ 103 Андрій Колупаєв – ще один юрист, близький до БПП. Є заступником директора юридичної фірми «Лексвел».

№ 104 Олена Мартинова – знову можлива креатура за квотою Ігоря Коломойського. Медійник, директор зі стратегічного маркетингу на каналі «1+1».

№ 105 Олександр Корнійчук – народний депутат, фракція УДАР. В 2012 році пройшов у ВР за спискам цієї політсили під №24.

№ 106 Артем Біденко – один із найбільш цитованих медійників, політолог, експерт із зовнішньої реклами. Очолював Асоціацію зовнішньої реклами з 2003 року. Віднедавна - начальник управління з питань реклами в Департаменті суспільних комунікацій КМДА. До балотування входив до керівних органів політичної партії Українська Платформа Собор. До речі, пан Біденко не приховує дружні стосунки з Сергієм Березенком.

№ 107 Дар’я Калашнікова – можлива креатура Сергія Березенка. Дані з відкритих джерел відсутні, а от на сайті ЦВК значиться, що пані Калашнікова є провідним економістом планово-економічного відділу Державної наукової установи «Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини» при ДУСі.

№ 108 Наталія Василюк – людина Олега Бахматюка, аграрного олігарха. Пані Василюк є головою ради директорів агрохолдингу «Авангард».

№ 109 Андрій Юсов – голова Одеської обласної організації партії УДАР, активіст місцевого Євромайдану під час революційних подій 2013-2014 рр., помічник народного депутата Едуарда Гурвіца.

№ 110 Мирослава Смірнова – була депутатом Київської облради від фракції УДАР, а також очолювала виконком Київської обласної організації цієї політсили. Нині займає посаду першого заступник голови Києво-Святошинської РДА. Щоправда, на сайті РДА значиться ще під ім’ям Марини Смірнової.

Партія «Народний фронт» (загалом висунула 361 кандидата у народні депутати за виборчим списком):

№ 35 Валерій Бабенко - керівник секретаріату голови Верховної Ради України. Безумовно, креатура пана Олександра Турчинова.

№ 36 Олександр Ксенжук - голова Державної пробірної служби України (належить до підрозділів Мінфіну, займається забезпечення якості ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, захистом інтересів держави під час здійснення операцій з дорогоцінними металами суб’єктами господарювання всіх форм власності). Раніше очолював Хмельницьку обласну партійну організацію «Фронту змін».

№ 37 Георгій Логвинський – людина соратника Арсенія Яценюка і діючого міністра юстиції Павла Петренка. Нині пан Логвинський очолює адвокатське об’єднання «Експертна рада Мін’юсту України», що є певним дорадчим органом при Міністерстві.

№ 38 Віктор Єленський - радник прем’єр-міністра України. Доктор філософських наук, президент Української асоціації релігійної свободи, провідний науковий співробітник Інституту філософії НАНУ. Людина Яценюка – у 2012 році балотувався за його квотою в списку партії «Батьківщина» під № 89.

№ 39 Максим Поляков – в.о. очільника Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (ще одна регулююча структура при Кабміні). Пан Поляков вже балотувався у ВР у 2012 році за одномандатним округом №200 (м.Умань) від об’єднаної опозиції, партії «Батьківщина».

№ 40 Микола Величкович - заступник міністра внутрішніх справ України. Під час Революції Гідності був одним із командирів сотень самооборони та помічником тодішнього коменданта наметового містечка, керівника самооборони Андрія Парубія.

№ 41 Олександр Горбунов – депутат Кіровоградської міської ради, підприємець. Нині очолює виборчий штаб «Народного фронту» в Кіровоградській області.

№ 42 Михайло Хміль– народний депутат, обраний у 2012 році по львівському виборчому округу №115 від партії «Батьківщина». Раніше був заступником голови Львівського обласного осередку громадської організації «Фронт Змін».

№ 43 Павло Унгурян– ще один урядовець у виборчому списку. Пан Унгурян є заступником міністра екології та природних ресурсів України.

№ 44 Сергій Висоцький – відомий журналіст та блогер.

№ 45 Петро Ванат – політичний діяч на Запоріжжі. Президент Запорізького обласного союзу промисловців і підприємців (роботодавців) «Потенціал», голова Запорізької обласної федерації роботодавців. Як відомо, головою Ради Федерації роботодавців України досі є олігарх Дмитро Фірташ.

Як бачимо, головною тенденцією формування «прикордонних» прохідних частин списків БПП і «Народного фронту» було те, що вони знову складалися за певними закритими критеріями. Це і вплинуло на склад кандидатів у цьому списку: майже за кожним із них бачимо слід впливового політичний діяча, чи партійного бонзи, або й просто бізнес-партнерів соратників Президента.

Олександр Радчук, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: