Черкащина: «мажоритарна» із багатьма невідомими

Читать на русском

26 жовтня Черкащина вже втретє за останні 2 роки обиратиме народних депутатів на мажоритарних округах. Як відомо, на парламентських виборах 2012 року ЦВК не змогла встановити результати на 5-ти округах, два з яких – 194-й та 197-й – знаходяться в межах Черкаської області. Більш ніж через рік, 15 грудня 2013 року, тут відбулися довибори, за результатами яких у 197-му окрузі перемогу здобув Леонід Даценко (до речі, єдиний узгоджений представник від опозиції, який здобув перемогу на довиборах), а у 197-му – ректор Київського національного університету культури і мистецтв, протеже «регіоналів» Михайло Поплавський, протекцію якому надала тодішня влада.

Після революційних подій ситуація на черкаських мажоритарних округах виглядає дещо заплутаною. Колишні союзники по опозиції – «Батьківщина»УДАР та «Свобода», які раніше узгоджували своїх кандидатів на округах, зараз таких домовленостей не мають. Основні ж претенденти, серед яких більшість колишніх «регіоналів», цього разу спробують самотужки підкорити мажоритарні округи. Як не парадоксально, але вони матимуть серйозні шанси на проходження, адже діючій владі буде важко когось їм протиставити – забракне потужних кандидатів. Більш того, нинішня влада може їм навіть сприяти, або, як мінімум, не заважати.

Черкащина нараховує 7 виборчих округів, проте орієнтовна кількість виборців тут є однією із найменших серед інших областей України – трохи більше 1 мільйону. Характерною особливістю Черкащини є те, що сама область знаходиться на обох берегах Дніпра, а деякі райони округів розкидані на значній території в результаті специфічної «нарізки» їхніх меж. Отже, спробуємо проаналізувати шанси на успіх найбільш ймовірних претендентів у кандидати на цих мажоритарних округах.

Округ № 194 – Придніпровський район Черкас

У цьому окрузі очевидним фаворитом може стати Микола Булатецький: на парламентських виборах у 2012 році і на довиборах 2013 року він балотувався як єдиний кандидат від опозиційних сил від партії «Батьківщини». Цього року пан Булатецький, швидше за все, піде на вибори самовисуванцем, адже ще в січні вийшовши із лав партії «Батьківщина» через партійні чвари у Черкаській міській раді.

Втім, на цьому окрузі «Батьківщина» підтримала голову обласної партійної організації Анатолія Бондаренка – одного із впливових місцевих політиків і найсерйознішого конкурента Сергія Одарича на виборах мера Черкас.

Сам пан Одарич, який має певний вплив на політичні процеси Черкащини, нібито через пропрезидентську партію Блок Петра Порошенка (БПП) пролобіював свою креатуру – з’їзд БПП підтримав на 194-му окрузі кандидатуру бійця добровольчого батальйону «Азов» Олега Петренка.

Округ № 195 – Соснівський район Черкас

Як і в 2012 році, вдруге здобути перемогу на даному окрузі спробує нинішній народний депутат та Володимир Зубик. Він, як і багато з його колег по парламенту, до лютого 2014 року перебував у складі фракції Партії регіонів, голосував за «диктаторські закони» 16 січня 2014 року та проти системи голосування за відкритими списками. Зараз він вже веде активну передвиборчу діяльність на окрузі.

Пропрезидентська партія БПП підтримала кандидата в народні депутати Сергія Любивого. Цікаво те, що він працював помічником та керівником громадської приймальні Володимира Зубика у Черкасах.

Від «Батьківщини» балотуватиметься депутат Черкаської міської ради від ВО «Батьківщина» Микола Добровольський.

Округ № 196 – Корсунь-Шевченківський

Повторити успіх дворічної давнини спробує нинішній нардеп Геннадій Бобов, якого на минулих парламентських виборах висувала Партія регіонів. Він власник кількох великих аграрних підприємств, Герой України, давнішній друг екс-очільника Черкаської ОДА Сергія Тулуба – головної опори «регіоналів» у Черкаській області в часи президентства Віктора Януковича. Особливою активною законотворчою діяльністю пан Зубик у Верховній Раді не запам’ятався, натомість стовідсотково підтримав своїм голосуванням увесь пакет «диктаторських законів» від 16 січня. А вже 20 лютого вийшов з фракції ПР і 24-го – увійшов до складу депутатської групи «Економічний розвиток».

Партія «Батьківщина» підтримає по 196 округу голову спостережної ради акціонерного товариства «Банк Велес», депутата Черкаської облради Олександра Сінгаєвського, а пропрезидентська БПП висунула кандидатуру екс-голови правління ПАТ «Черкасиобленерго», депутата Черкаської обласної ради Юрія Власенка. Слід зазначити, що не так давно пан Власенко був членом «Партії Регіонів». Подейкують, що він є креатурою соратника Президента, мільярдера і першого заступника голови АП Юрія Косюка.

Округ № 197 – Канів

Фаворитом у 197 окрузі буде нинішній нардеп, який здобув перемогу на довиборах у ВР від 15 грудня 2013 року Леонід Даценко від партії «Батьківщина». Особливою діяльністю у ВР 7-го скликання запам’ятатися не встиг, адже був нардепом менше 9 місяців. Він вже зареєстрований ЦВК, однак цього разу йтиме на вибори як самовисуванець. Справа в тім, що пану Даценку приписують зв'язок із групою впливу Хомутинника-Табалова, які наразі мають доступ до пропрезидентської команди через свою лояльність у нинішній ВР. Саме це, на думку політологів, стало причиною того, що Даценко побив горщики із «Батьківщиною» і зараз розглядається як основний «замаскований» провладний кандидат.

Втім, Блок Петра Порошенка на партійному з’їзді висунув власного кандидата – заступника голови Київської міської державної адміністрації, зятя голови парламентської фракції «Батьківщина» Сергія Соболєва Владислава Голуба. Ще одним ймовірним «прихованим» кандидатом від влади може бути Сергій Терещук, голова обласного партійного осередку Народної партії Володимира Литвина.

А ось партія «Батьківщина» на заміну Леоніду Даценку на цьому окрузі висунула ще одного депутата Черкаської обласної ради від своєї фракції – Станіслава Овчаренка. Певну передвиборчу активність на даному окрузі розпочинав і діючий нардеп, екс-міністр оборони України Олександр Кузьмук, який у діючому складі парламенту довгий час перебував у команді «регіоналів».

Також остаточного рішення щодо свого балотування досі не прийняв основний конкурент пана Даценка у 2012 році (коли ЦВК не змогла визначити результат на цьому окрузі) земельний магнат Богдан Губський. Проте, за деякою інформацією, ці вибори пан Губський, скоріше за все, пропустить.

Округ № 198 – Сміла

У Смілі знову балотуватиметься й переможець попередніх парламентських виборів за цим округом – народний депутат Віктор Тимошенко. Аналізуючи парламентську діяльність пана Тимошенко, чітко прослідковується тенденція до обережної співпраці із Партією регіонів. Наприклад, спочатку пан Тимошенко проголосував за закони від 16 січня, проте згодом написав заяву про відкликання свого голосу. Зараз входить до депутатської групи «Суверенна європейська Україна».

Офіційно від влади у кандидати був висунений начальник головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації Юрій Кувіта – відверто слабка кандидатура, що наштовхує на певні невтішні висновки.

Серйозною конкуренткою будь-якому кандидату у даному окрузі стане балотування заступника голови Черкаської облдержадміністрації, депутата обласної ради Наталії СтаріковоїСама вона прогнозує, що йтиме на вибори самовисуванкою, проте пані Старікова тривалий була соратницею прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, очолювала обласну організацію партії «Фронт змін», а під час об’єднавчого процесу із партією «Батьківщина» разом із іншими колегами по партії долучилася до її лав.

В свою чергу, партія Юлії Тимошенко зробила ставку на президента корпорації екологічного землеробства «Пан Еко», голову правління Федерації органічного руху України Євгена Мілованова.

Округ № 199 – Жашків

Вже традиційно для черкаських округів сильні стартові позиції тут має переможець попередніх парламентських виборів Валентин Ничипоренко. Зараз він перебуває у складі депутатської групи «Економічний розвиток», проте до 17 лютого був у складі фракції Партії регіонів. Також відізвав свій голос за голосування «диктаторських законів» 16 січня.

Від партії влади на окрузі буде висуватися економіст Василь Фурман, а партія «Батьківщина» підтримала підприємця Віталія Олійника.

Округ № 200 - Умань

Очевидно, що цей округ цинічно зданий владою на відкуп вже зареєстрованому кандидату, діючому нардепу Антону Яценку. Блоку Петра Порошенко не висунув жодної кандидатури. ВО «Батьківщина» висунула голову Уманської міської організації партії Людмилу Кирилюк.

Втім, вибори на цьому окрузі можуть стати достатньо запеклими, адже єдиний дієвий ресурс у пана Яценка – фінансовий – може не перекрити усіх «чеснот» і досягнень цього кандидата. Тож, новим обличчям є сенс спробувати позмагатися за голоси виборців на цьому окрузі, адже матеріалів для антипропаганди основного важковаговика – більш ніж достатньо. Антон Яценко – фігурант не одного журналістського розслідування у справах зловживань із тендерними закупівлями, автор сумнівних схем із оцінки вартості земельних ділянок, колишній член фракції Партії регіонів, попередні виборчі кампанії якого неодноразово супроводжувалися скандалами. Із особливостями обіцянок пана Яценка можна ознайомитися тут.

***

У кінцевому підсумку виглядає так, що більшість фаворитів-мажоритарників на Черкащині – вже мають домовленості із діючою владою про підтримку і лояльність. Сумно лиш те, що нещодавно ці люди були серед регіонального авангарду Партії регіонів та відверто підтримували диктаторський режим Віктора Януковича. Це означає, що у наступній Верховній Раді вони так само діятимуть за порухом вітру, а їхня позиція змінюватиметься в залежності від стабільності рейтингів діючої влади. Президенту та його команді варто було б хоча б спробувати запропонувати виборцям альтернативу. Надіє є на представників нових політичних сил, яким, проте, буде дуже важко «засвітитися» на цих округах через брак часу та фінансових можливостей. Втім, своє останнє слово має сказати виборець.

Олександр Радчук, спеціально для СіД


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: