УДАР на роздоріжжі

Читать на русском

У партії УДАР прийняли рішення брати участь у дострокових виборах до парламенту разом із «Блоком Петра Порошенка». Про це заявив лідер фракції політсили в парламенті Віталій Ковальчук.

Формат такого спільного походу - поки що не зрозумілий. Чи будуть партії об'єднувати списки, або підпишуть політичну угоду - рішення ще не прийнято. До того ж, юридичних підстав для «блокування» двох політсил немає: дана норма відсутня у виборчому законодавстві. За наявною інформацією джерел серед «ударівців», в керівництві партії досі точаться дискусії щодо формату участі у виборах.

Це й не дивно, адже будь-яке політичне «злиття» з пропрезидентською силою гарантує УДАРу проходження в парламент наступного скликання, однак несе і певні ризики для майбутнього позиціонування партії.

Втім, вихідні позиції - достатньо оптимістичні. За даними останнього опитування Київського міжнародного інституту соціології, партія мера Києва Віталія Кличканабирає 13% голосів виборців і впевнено проходить до парламенту. У разі злиття з «Блоком Петра Порошенка» є всі передумови тільки поліпшити свій результат.

Заява про спільний похід у Раду - результат вдалої співпраці після того, як навесні цього року партія УДАР підтримала Петра Порошенко на виборах Президента, а той, в свою чергу, публічно підтримав висунення лідера партії Віталія Кличка на пост мера Києва. Варто зауважити, що альянс УДАР + Порошенко - один з небагатьох успішних прикладів взаємодії та дотримання домовленостей в українській політиці.

Правда, попередні домовленості, за деякими даними, про формування спільного списку були дещо відкоректованими в штабі пропрезидентської партії. Спочатку УДАР розраховував на 50% квоту в списку «Блоку Петра Порошенка», але нібито на прохання самого Петра Порошенка, було вирішено дещо скоротити кількість місць для «ударівців» у випадку появи можливих нових союзників. Таким чином, Президент намагається вже на даному етапі створити політичну силу, на яку зміг би повністю опиратися в новому парламенті. Ситуація дещо нагадує сценарій 2004-2005 рр. – а саме створення блоку НУ-НС під тодішнього президента Віктора Ющенка.

Сам Віталій Кличко стоїть перед дилемою: очевидно, на місцевих виборах 2015 року він планує повторити успіх мерської кампанії, і для цього йому не завадила б підтримка власної політичної сили. Особливо, якщо мова йде про вибори до Київради. Однак до кінця 2015 року лави команди УДАРу можуть істотно скоротитися: ситуація в столиці в усіх сферах - критична, і в будь-якому випадку невдоволення роботою градоначальника серед киян з часом буде тільки зростати. А зі зниженням рейтингу - почнуться і проблеми в команді. Втім, така тенденція супроводжує всі лідерські партійні проекти з часів незалежності України.

Особливо киян розчарують невиконані обіцянки мера Кличка. За останні півроку - він роздавав їх «пачками». За інформацією порталу «Слово і діло», в процесі виконання у пана Кличка - 154 обіцянки, при цьому за роки своєї політичної кар'єри йому вдалося виконати всього 45 обіцянок, 20 обіцянок - він не дотримав. Серед обіцянок, які буде важко виконати - обіцянки про доступне житло,ремонті доріг, оновлення інфраструктуривирішення комунальних проблем і багато інших.

Приблизно така ж ситуація і у самій партії УДАР - відсоток розданих обіцянок, над якими працюють партійці, значно перевищує процентне співвідношення виконаних і не виконаних обіцянок — 70%, 21%,9% відповідно.

Існує велика ймовірність, що після парламентських виборів партії УДАР належить зробити вибір: або повністю інтегруватися в пропрезидентську команду, або провадити власний політичний курс. Реалізувати останній сценарій керівництву УДАРу буде не просто: необхідно буде придумати нову стратегію роботи з виборцем, або шукати нових союзників вже в опозиції до чинної влади.

Олександр Радчук, оглядач інформаційного порталу «Слово і Діло»

Джерело: korrespondent.net

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: