Дайджест урядових обіцянок від «Слова і Діла» за 15-21 серпня

Читать на русском

«Слово і Діло» представляє свій традиційний щотижневий моніторинг обіцянок членів Кабінету міністрів України. Минулий тиждень виявився плідним, адже посадовці роздали 12 нових обіцянок, а ще 3 – спромоглися виконати. До того ж, перевірка стану виконання обіцянок українських урядовців за останні 7 днів жодного разу не дала негативного результату.

Що обіцяли і що виконали?

Лейтмотивом тижня, що минув, стали реформи. Йдеться, зокрема, про зміни до Податкового кодексу, бюджетну реформу та інші зміни в економічній політиці держави. Так, на засіданні уряду 20 серпня прем’єр-міністр України Арсеній ЯЦЕНЮК пообіцяв удвічі скоротити кількість контролюючих органів, що регулюють діяльність бізнесу. Під цю ініціативу прем’єр навіть анонсував створення Державної регуляторної служби, котра візьме на себе повноваження більшості інспекцій та контролюючих органів. Також очільник уряду пообіцяв, що план імплементації Угоди про асоціацію з Європейським Союзом буде готовий до кінця серпня.

Того ж дня міністр фінансів Олександр ШЛАПАК, виступаючи перед журналістами, заявив, що він ініціюватиме проведення реформи міжбюджетних відносин в регіонах. Крім того урядовець зазначив, що дефіцит бюджету за підсумками 2014 року не перевищить 5%. Раніше міністр також обіцяв організувати в Україні державну лотерею «Культурний арсенал».

Три нових обіцянки додав до свого досьє і міністр аграрної політики та продовольства Ігор ШВАЙКА. Усі зафіксовані цього разу обіцянки аграрного міністра стосуються виробництва цукру. Зокрема, Швайка пообіцяв, що вже у серпні в Україні почнуть роботу 8 цукрових заводів. Також очільник Мінагрополітики заявив, що у вересні переробку цьогорічного врожаю цукрового буряка почне 41 завод. Однак навіть на цьому міністр не зупинився. Враховуючи нинішню ситуацію на енергетичному ринку України, Швайка запевнив, що до кінця року 20 цукрових заводів перейдуть на альтернативні види палива.

Намагається не відставати від колег і міністр юстиції Павло ПЕТРЕНКО, який дав цього тижня 2 нових обіцянки. Перша з них стосується запровадження системи модульних офісів надання адміністративних послуг нового зразка у кожному центрі адмінпослуг. Друга – резонансної заяви про порушення кримінальної справи проти російського президента Володимира Путіна.

Наближення нового навчального року змусило ще одного міністра – очільника МОН Сергія КВІТА – додати до свого списку завдань чергову обіцянку. Зокрема, міністр запевнив, що студенти-переселенці із зони АТО зможуть навчатися в будь-якому начальному закладі України на правах вільних слухачів.

Двома виконаними обіцянками відзначився цього тижня міністр внутрішніх справ Арсен АВАКОВ. 13 серпня він запевнив, що так званий російський «гуманітарний конвой» не перетне кордон України в Харківській області. Як відомо, станом на 21 серпня, вантажівки з гуманітарним вантажем з Російської Федерації почали перевіряти українські прикордонники на кордоні Луганської та Ростовської областей.

Крім того, Арсен АВАКОВ у відповідь на регулярні порушення повітряного простору України російськими безпілотними літальними апаратами, очільник МВС 10 серпня пообіцяв створити українську ескадрилью безпілотників у складі Національної гвардії – і свого слова дотримав.

На додачу, урядовці виправдали сподівання віце-прем’єра Володимира ГРОЙСМАНА про винесення на розгляд Кабінету міністрів пакетного призначення заступників міністрів з питань євроінтеграції. Як стало відомо 21 серпня, за результатами засідання уряду у середу були призначені 9 заступників міністрів, включаючи заступника міністра економіки, торгового представника України в ЄС – Валерія П’ятницького.

Що відповідають міністри?

Як і кожного тижня, за 7 днів, що минули, кореспонденти «Слова і Діла» не раз спілкувалися з представниками українського уряду з приводу стану виконання їхніх обіцянок. І ось що розповіли журналістам проекту урядовці цього разу.

«Механізм навчання студентів-переселенців ще не розроблений» - приблизно таку відповідь отримало «Слово і Діло» у відповідь на свій інформаційний запит до Міністерства освіти. Незважаючи на те, що до початку навчального року залишаються лічені дні, станом на 18 серпня не існувало жодного нормативно-правового документу, що регулював би процес навчання студентів, які виїхали із зони АТО. І хоч Міністерство іще не знає, як організувати навчальний процес, обіцяна третя сесія ЗНО для Донецької та Луганської областей триває.

Відповідаючи на запитання кореспондента про перспективу внесення змін до Податкового кодексу, представник Міністерства фінансів Денис ФУДАШКІН повідомив, що у результаті анонсованого прем’єром та Президентом перерозподілу податкових надходжень, місцеві бюджети отримуватимуть додатково близько 14 мільярдів гривень щороку.

Також заступник міністра фінансів повідомив, що скасування туристичного збору в рамках скорочення кількості податків зумовлене тим, що він приносить в бюджет дуже незначні кошти і не потребує того, щоб бути виділеним в окремий вид податку.

19 серпня міністр соціальної політики Людмила ДЕНІСОВА розповіла, що компенсацію підвищення тарифів на комунальні послуги наразі отримують лише 907 малозабезпечених родин замість обіцяних 4,5 мільйонів. Урядовець стверджує, що такі показники – результат низької активності населення, яке саме мало би подбати про оформлення відповідних пільг та компенсацій, а також недостатньої їх поінформованості.

Відповідаючи на інше питання журналістів – про виплату пенсій та соцзабезпечення українським громадянам в окупованому Криму – Денісова сказала, що точної цифри кримських пенсіонерів, які не відмовилися отримувати українську пенсію, у неї немає. Однак міністр запевнила, що кожен, хто має український паспорт та не отримує відповідних виплат з Пенсійного фонду РФ, може отримати свої гроші на території Херсонської області.

Пізніше міністр фінансів Олександр ШЛАПАК повідомив журналістам, що сума, необхідна для відновлення Донбасу поки невідома, але вона точно буде більшою, ніж цифри, які кількома тижнями раніше озвучив голова уряду Арсеній Яценюк. Також Шлапак констатував, що прогнозованого ним у березні цього року скорочення дефіциту держбюджету не відбулось. Навпаки – показники нестачі бюджету збільшились, і на сьогодні складають близько 30 мільярдів гривень.

Актуальним залишається також питання перерахунку валютних кредитів для українців, що позичали гроші в українських банках за курсом 8 гривень за долар. Міністр фінансів Олександр ШЛАПАК запевнив, що на розгляд парламенту винесений компромісний законопроект, який передбачає перерахунок таких позик у гривню за курсом 8 гривень за долар клієнтам, які вчасно сплачують кошти за своїми кредитними зобов’язаннями.

Насамкінець, Олександр ШЛАПАК розповів, на що Україна збирається витратити черговий транш кредиту від Міжнародного валютного фонду, рішення про надання якого організація має прийняти наприкінці місяця. За словами очільника Мінфіну, значну частину коштів доведеться влити в державний бюджет. Нагадаємо, раніше Шлапак говорив, що уряд планує витрачати гроші міжнародних фінансових організацій виключно для погашення зовнішніх боргів України.

У середу, 20 серпня, Україна дізналася про відставку міністра економічного розвитку і торгівлі Павла ШЕРЕМЕТИ. Наступного дня він пояснив своє рішення тим, що під час анонсованого урядом призначення заступників міністрів з євроінтеграції відбулося порушення встановленої процедури, і на місце торгового представника України в Євросоюзі призначили не того кандидата, якого пропонувало Міністерство.

Також однією з головних причин свого рішення про відставку Шеремета назвав низькі темпи дерегуляції економіки. За його словами, за 5,5 місяців його роботи в уряді кількість перевірок бізнесу виросла. І це – незважаючи на обіцянки посадовців зменшити тиск контролюючих органів на підприємців.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: