Дайджест урядових обіцянок від «Слова і Діла» за 11-17 липня

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує моніторинг обіцянок членів українського уряду. За тиждень, що минув, спеціалісти проекту зафіксували 14 обіцянок членів Кабінету міністрів. Крім того, чиновники не забули про свої колишні обіцянки, і цього разу виконаних зобов'язань українських міністрів виявилося більше, ніж провалених – 5 проти 2.

Що обіцяли і що виконали?

Майже півтора десятки обіцянок, які очільники міністерств роздали протягом тижня 11-17 липня, наразі мають статус «у процесі виконання», оскільки розраховані на довгострокову перспективу.

Лідера за кількістю обіцянок цього тижня експерти «Слова і Діла» не виявили, оскільки по 2 нові обіцянки додалося до досьє Арсенія Яценюка, Олександра Шлапака, Арсена Авакова, Павла Петренка, Остапа Семерака та Володимира Гройсмана. Так, очільник Мінфіну на початку тижня пообіцяв, що кошти міжнародних банківських установ будуть використані виключно для погашення фінансових зобов'язань. Пізніше Шлапак також заявив, що незважаючи на антикризові заходи уряду, соціальні виплати не скорочуватимуть.

Про антикризові заходи чимало говорив і віце-прем'єр-міністр, міністр регіонального розвитку Володимир Гройсман. 11 липня він розповів, що до 2020 року Україна планує зменшити споживання газу на 5 млрд кубометрів і окремо зазначив, що за найближчі 6 років наша держава має досягти енергетичної незалежності.

Традиційно не лишився осторонь економічних питань і прем'єр-міністр. На засіданні уряду 17 липня Арсеній Яценюк заявив, що бізнесу годі сподіватися купити об'єкти держмайна за копійки й підкреслив, що уряд забезпечить продаж виставлених на приватизацію об'єктів за максимально високою ціною. Ще одна зареєстрована цього тижня обіцянка прем'єра стосується Донбасу: голова Кабміну пообіцяв до 1 вересня відновити всі школи звільненого від терористів Слов'янська.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, який сам цього тижня зазнав замаху на своє життя, пообіцяв знайти вбивць лейтенанта Богдана Завади, що героїчно загинув, обороняючи блокпост біля селища Маринівка на Донеччині. Покарати Аваков зібрався й більшість із 585 донецьких міліціонерів, яких міністр звільнив за зраду та неналежне виконання своїх обов'язків 15 липня.

Покращувати роботу Кабінету міністрів узявся Остап Семерак, який (уже традиційно для членів уряду) пообіцяв запровадити в Кабінеті міністрів електронний документообіг. Початок роботи системи заплановано на кінець липня, остаточний перехід на електронне документоведення – на кінець вересня.

Наводити лад у своїх відомствах узялися також очільник МЗС Павло Клімкін, який пообіцяв відновити в міністерстві роботу економічного департаменту і Павло Петренко, котрий заявив, що центри надання адміністративних послуг поділять на фронт- і бек-офіси. Це, на думку міністра юстиції, пришвидшить обслуговування населення та зменшить ризик хабарництва. Крім того, 16 липня Петренко вступився за ув'язненого в Криму сина лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва та запевнив, що уряд вимагатиме від Росії видати його Україні.

Новою обіцянкою відзначився цього тижня й міністр аграрної політики і продовольства Ігор Швайка. Він зазначив, що голови департаментів Мінагрополітики призначатимуться за результатами відкритих конкурсів.

Серед досягнень уряду цього тижня – виконана обіцянка Арсенія Яценюка щодо забезпечення доступу представників ОБСЄ до об'єктів у зоні АТО, а також видача всіх соціальних виплат жителям Слов'янська і Краматорська, яку обіцяла міністр соціальної політики Людмила Денісова. Виконав свою давню обіцянку про створення клінічного протоколу для лікування хворих на туберкульоз і міністр охорони здоров'я Олег Мусій.

Урядовцем, що потрапив одразу до трьох розділів рейтингу «Слова і Діла» став міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. До 2 своїх обіцянок, що нині мають статус «у процесі», Аваков додав ще 2 виконані обіцянки. Цього тижня залізничне сполучення і телевізійний сигнал у Слов'янську, як і обіцяв міністр, були відновлені.

Натомість обіцянку про повне розмінування зони Слов'янськ-Артемівськ очільник МВС протягом відведеного часу виконати не зміг. Прорахувався з термінами відновлення інфраструктури звільнених від бойовиків населених пунктів і Володимир Гройсман, який заявляв, що енерго- і водопостачання в містах зони АТО відновиться до 12-13 липня. «Слово і Діло» з'ясувало, що станом на 16 липня електропостачання було відновлене лише на 60%, а водою забезпечені не всі жителі звільненої від бойовиків території.

Що відповідають міністри?

17 липня на засіданні уряду прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що, зважаючи на ситуацію в країні, урізання соціальних програм неминуче. Нагадаємо, у квітні очільниця Мінсоцполітики Людмила Денісова обіцяла не зменшувати рівень пенсій, пільг і соцвиплат впродовж 2014 року.

Того самого дня міністр енергетики та вугільної промисловості констатував, що Україні не вистачить наявних запасів газу на те, щоб успішно пройти осінньо-зимовий період. Відповідаючи на запитання журналістів, чи не планує Україна наразі збільшувати об'єми реверсу газу, міністр відповів, що це питання вирішується, однак перше, на що має звернути увагу уряд – економія блакитного палива.

Міністерство оборони цього тижня відзвітувало перед громадськістю за кошти, зібрані українцями на забезпечення армії. Так, відповідаючи на інформаційний запит «Слова і Діла», у відомстві зазначили, що 32,3 млн грн було використано на закупівлю медикаментів, витратного медичного та речового майна. Серед іншого, до зони АТО поїхали понад 8 тисяч кевларових шоломів, майже 2,5 тисячі бронежилетів, а також берці, спальні мішки та ковдри. Нагадаємо, 2 місяці тому тодішній очільник Міноборони Михайло Коваль пообіцяв прозоро і ефективно використати кошти, зібрані за допомогою добровільних пожертв на потреби армії.

Крім того, 12 липня міністр у справах молоді та спорту Дмитро Булатов звернувся до громадськості з проханням допомогти йому реформувати відомство. На початку своєї урядової діяльності Булатов пообіцяв провести в Мінмолодьспорту аудит, а згодом представити оновлену структуру міністерства та план розвитку галузі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: