Як українська влада втрачає схід (інфографіка)

Читать на русском

Після так званого кримського референдуму «гаряча точка» в Україні змістилася на схід країни. Спалахи сепаратизму зафіксовано в Донецькій та Луганській областях. Проросійськи налаштовані провокатори захоплюють адмінбудівлі, беруть під свій контроль українську військову техніку й нищать державну символіку України. І хоча влада намагається урегулювати конфлікт мирним шляхом, поки що їй це мало вдається.

Щоб збільшити зображення, натисніть на малюнок

Лише протягом 6 квітня проросійськи налаштованим активістам вдалося взяти штурмом будівлю Донецької облдержадміністрації, у Луганську захопити СБУ, а в Маріуполі – міську прокуратуру. Окрім того, сепаратистам вдалося взяти під свій контроль Харківську облдержадміністрацію. І якщо спецпідрозділу МВС «Ягуар» вдалося звільнити ХОДА від колабораціоністів вже наступної ночі, на Донбасі ситуація дедалі погіршується.

Колабораціоністи не прислухаються, ані до закликів столичної влади, ані до місцевих бізнес-еліт. Не лякають активістів і ухвалені 8 квітня українським парламентом поправки до Кримінального кодексу про посилення відповідальністі за сепаратизм та державну зраду.

Уже за чотири дні, 12 квітня, сепаратисти захопили в Слов'янську на Донеччині будівлі МВС та СБУ, а в Краматорську під їхній контроль перейшли державна міськрада та міський відділок міліції. Пізніше колабораціоністи захопили прокурату, міський відділок міліції та міськраду в Єнакієво, а в Маріуполі – будівлю міськради.

Станом на 10:00 17 квітня колабораціоністи контролюють адмінбудівлі в 7 містах Донецької області. Також під контролем сепаратистів перебуває відділок міліції та управління СБУ в Слов’янську, а в Луганську будівля СБУ.

І хоча ще 14 березня голова Донецької ОДА Сергій Тарута заявив, що зробить все можливе, щоб у регіоні не було людських жертв – губернатору не вдалося втілити свою обіцянку. Рівно за місяць, 14 квітня у Слов'янську на тлі спалахів сепаратизму від рук бойовиків загинуло четверо людей.

Не залишився осторонь і перший віце-прем'єр-міністр України Віталій Ярема. 18 березня він запевнив, що Збройні сили не дадуть можливості російським військам просунутися на континентальну частину України. Проте у Службі безпеки України заявляють, ніби диверсійними акціями на сході України керують кадрові офіцери російської військової розвідки, даючи команди відкривати вогонь на ураження у бік українських військових.

Окрім цього, Ярема пообіцяв розблокувати на Донбасі захоплені колабораціоністами адмінбудівлі й покарати терористів, які орудують в Україні. А у випадку якщо проти українського війська буде застосована зброя, українські вояки теж відкриють вогонь. Такої ж думки й Голова СБУ Валентин Наливайченко. Він заявив, що сепаратисти, які відкриватимуть вогонь під час антитерористичних операцій в східних областях, будуть знищені.

9 квітня Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що кризова ситуація в східних областях вирішиться за 48 годин. Проте владі вдалося налагодити відносний спокій лише в Харківській області. Тоді як у Донецькій та Луганській областях сепаратисти й далі утримували під своїм контролем будівлі ОДА та СБУ відповідно.

У свою чергу Генеральний прокурор України Олег Махніцький заявив про відкриті кримінальні провадження стосовно подій на сході країни. Як запевнив генпрокурор, завдяки цьому буде встановлено посадових осіб органів влади та силових структур, що сприяли сепаратистським рухам та координувались російськими спецслужбами.

Водночас, у сусідній з Донецькою Дніпропетровській області вирішили не доводити ситуацію до критичної межі й вирішили упередити можливі прояви сепаратизму. Так, заступник голови Дніпропетровської ОДА Борис Філатов заявив, що в області для боротьби з тероризмом та сепаратизмом якнайшвидше буде створено спецбатальйон «Дніпро», а його чисельність становитиме 500 осіб. Спецбатальйон матиме на озброєнні сучасну техніку та амуніцію.

І хоча нинішня ситуація на сході країни для української держави виглядає більш ніж катастрофічно, влада все ще не втрачає оптимізму й обіцяє навести порядок в східних регіонах.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: