Вибух на складі боєприпасів: чому Чехія та РФ взаємно вислали дипломатів і до чого тут Україна

Читать на русском
Що стало причиною дипломатичного конфлікту Чехії та Росії і до чого тут Україна, розбиралось Слово і діло.
Дипломатичний конфлікт Чехії та РосіїСлово і діло

Нещодавно міністр закордонних справ Чехії Ян Хамачек на терміновій пресконференції повідомив про вислання 18 російських дипломатів, яких звинуватили в роботі на спецслужби РФ. Відтак Росія оголосила персонами нон ґрата 20 співробітників посольства Чехії в Москві та наказала їм полишити країну. Що спричинило дипломатичний конфлікт і до чого тут Україна, розбиралося «Слово і діло».

Прем'єр-міністр Чехії Андрей Бабіш заявив, що Головне розвідувальне управління Росії може бути причетним до масштабних вибухів боєприпасів на складі у Врбетіце у жовтні та грудні 2014 року.

У зв’язку з цим поліція Чехії оголосила в розшук двох агентів Головного розвідувального управління Росії, а саме чоловіків, які використовували паспорти з іменами Руслан Боширов та Олександр Петров. Ці персони також фігурували в історії з отруєнням колишнього співробітника російських спецслужб Сергія Скрипаля та його дочки Юлії.

Як у Чехії стався вибух на складах боєприпасів

16 жовтня 2014 року у Чехії поблизу села Врбетіце стався потужний вибух на складах боєприпасів. Тоді загинули двоє працівників складу, а в будинках поблизу повилітали вікна.

Спершу цей інцидент назвали випадковим, але розслідування виявило причетність до справи російських спецагентів ГРУ. За даними місцевої поліції, підозрюваними у підготовці вибуху є Олександр Мішкін та Анатолій Чепіга, яких одразу оголосили в розшук. Йдеться про тих же персон, що згадані вище.

Слідчі запевняють, що за три дні до вибуху ці чоловіки забронювали житло в Остраві поблизу складів і повинні були залишатися там до 17 жовтня, однак плани змінилися. Вибух стався 16 жовтня ‒ у той же день вони обоє полетіли до Москви.

Міністр внутрішніх справ Чехії Ян Хамачек заявив, що боєприпаси планували підірвати вже у Болгарії і доказів причетності Росії до вибухів достатньо, тому Чехія має намір допитати двох російських агентів.

«Пастка була для клієнтів за кордоном, але, ймовірно, вибухнула раніше. Ймовірно, вони хотіли вбити когось, кому призначалася зброя», ‒ йдеться у версії слідства.

Розслідувач Христо Грозев з групи Bellingcat звертає увагу, що наприкінці 2014 року Путін нагородив Петрова і Баширова зіркою «Герой Росії».

«Ми завжди вважали, що це пов'язано з їхньою участю в Криму. Однак ця «успішна» операція в Чехії є більш реальним поясненням», – каже він.

Яке місце України в цій історії

Чеське видання Respect зазначило, що тоді на складах була зброя, яку один з болгарських торговців хотів продати Україні. Йдеться про легального постачальника товарів військового призначення Еміліана Гебрева, якого в 2015 році отруїли в болгарському ресторані. Чоловік вижив, а в його отруєнні звинуватили трьох росіян. За деякими даними, вони використовували уже традиційний препарат «Новачок».

Сам Гебрев зазначав, що Росія була невдоволена його постачаннями зброї до України та Грузії, а також, начебто, претендувала на його завод зброї.

Джерела чеських журналістів у слідчих колах припускають, що вибух мав статися під час транспортування зброї і, ймовірно, вже за межами Чехії. Однак загиблі працівники теоретично могли зачепити вибуховий пристрій, через що він здетонував раніше. Проблема полягає тому, що через надто потужний розрив наразі достеменно не відомо, яку саме вибухівку було закладено.

Спецслужби з детективами працювали над розслідуванням справи протягом декількох років, проте новий розвиток у ній стався лише нещодавно, коли уряд отримав нові докази щодо втручання Росії.

Нагадаємо, Велика Британія повністю підтримує Чехію, яка звинуватила Москву в причетності до вибуху на складі боєприпасів. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба також зазначив, що Україна підтримує рішення чеського уряду вислати 18 російських дипломатів.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: