Чехія заявила про висилку 18 російських дипломатів

Читать на русском
Чеський прем'єр-міністр Андрій Бабіш заявив, що Росія може стояти за вибухом складів боєприпасів у місті Врбетіца у 2014 році
Ілюстративне фотоФото РІАН

Чехія прийняла рішення про висилку з території країни відразу 18 російських дипломатів, яких вважають співробітниками спецслужб, що працюють під дипломатичним прикриттям.

Про це 17 квітня повідомив міністр закордонних справ Чехії Ян Гамачек, передає сайт Novinky.

«Я як міністр закордонних справ Чехії прийняв рішення вислати всіх співробітників російського посольства в Празі, які були нашими спецслужбами чітко визначені як офіцери російських спецслужб СЗР і ГРУ. Протягом 48 годин Чехію повинні покинути 18 співробітників російського посольства», - сказав він.

Більш того, як повідомляє сайт, чеський прем'єр-міністр Андрій Бабіш заявив, що Росія може стояти за вибухом складів боєприпасів в місті Врбетіца у 2014 році. Тоді загинуло двоє людей. У чеській поліції вже заявили, що за підозрою в організації вибуху складів розшукуються вже відомі персонажі - отруйники російського перебіжчика Сергія Скрипаля, співробітники ГРУ МО РФ «Олександр Боширов» та «Руслан Петров».

У міністерстві закордонних справ Росії, повідомляє ТАСС, вже пообіцяли відповідь чехам на висилку дипломатів.

«Празі добре відомо, що станеться через подібні фокуси», - сказала представник МЗС РФ Марія Захарова.

Заступник голови комітету Ради Федерації РФ з міжнародних справ Володимир Джабаров прокоментував висилку дипломатів і заяву Бабіша:

«Це нісенітниця, висмоктана з пальця. Це просто придумана ситуація для того, щоб підтримати американців, які зараз отримали жорстку відповідь від нас... Відповідь буде адекватна. Але, швидше за все, я підозрюю, пропорційні», - сказав він.

«Судячи з усього, вони (чехи - ред.) вирішили закрити своє посольство в Москві», - прокоментувало відповідні заходи російським ЗМІ ще одне дипломатичне джерело.

Нагадаємо, 16 квітня в Санкт-Петербурзі ФСБ затримала українського консула нібито «при отриманні інформації закритого характеру в ході зустрічі з громадянином РФ». Його відпустили, але наказали покинути країну протягом 72 годин.

Україна висилає старшого дипломата посольства Росії в Києві. Таке рішення є дзеркальною відповіддю на дії Москви, яка наказала покинути Росію українському консулу Олександру Сосонюку.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: