Рік тому у Китаї був зафіксований перший випадок COVID-19: що за цей час сталося в Україні та світі

Читать на русском
Імовірно 17 листопада 2019 року в Ухані був зафіксований перший випадок зараження новим коронавірусом.

Станом на сьогоднішній ранок у світі майже 55 мільйонів людей захворіли на коронавірус. Навесні, коли пандемія тільки набирала обертів, влада Китаю заявляла, що перший випадок інфікування був зафіксований в грудні. Однак видання South China Morning Post з посиланням на дані уряду повідомило, що насправді «точка відліку» – 17 листопада 2019 року: цього дня із симптомами хвороби до лікаря звернувся чоловік, і відтоді щодня було від одного до 5 випадків зараження. Якщо ця інформація правдива, то сьогодні річниця виявлення першого випадку COVID-19. Що з того часу сталося в Україні і в світі – у матеріалі «Слово і діло».

Листопад

17 листопада минулого року, коли в китайському місті Ухань, імовірно, був перший випадок зараження коронавірусом, в Україні топ-темами були: можлива зустріч «нормандської четвірки», передача Росією українських кораблів, вибухи на артилерійській базі в Балаклії.

Крім того, торік, рекордно рано (14 листопада) Верховна рада ухвалила державний бюджет-2020. У квітні цього року через пандемію коронавірусу його довелося ґрунтовно переглянути. А бюджет на 2021 рік, можливо, взагалі у грудні ухвалити не встигнуть.

Грудень

У грудні 2019 року президент США Дональд Трамп анонсував, що наступний саміт «Великої сімки» відбудеться в його резиденції Кемп-Девід. Трамп також хотів запросити на цю зустріч Росію, однак інші учасники виступили проти. Однак в цьому році через пандемію саміт довелося відкласти.

9 грудня о Парижі пройшла перша за кілька років і перша для Володимира Зеленського зустріч «нормандської четвірки». Також Зеленський окремо провів перемовини із Володимиром Путіним. Після парламент продовжив дію закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей».

У грудні для України відбулися ще дві знакові події: російський «Газпром» погодився сплатити Україні 3 млрд доларів за рішенням Стокгольмського арбітражу, 29 грудня відбувся обмін полоненими з ОРДЛО.

31 грудня бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я в Китаї отримало інформацію про виявлення в Ухані кількох випадків захворювання на пневмонію невідомої етіології. Станом на 3 січня таких випадків було 44, з них 11 – тяжких.

Січень

В Ухані 1 січня закрили ринок, який відвідували перші заражені вірусом. 11 січня від нової хвороби вперше померла людина – 61-річний чоловік. Через два дні вірус зафіксували за межами Китаю – в Таїланді, 16 січня був перший випадок в Японії.

В Україні тоді були інші проблеми. 8 січня над Тегераном упав пасажирський літак МАУ зі 176 людьми на борту, всі вони загинули. Як з'ясувалося згодом, літак був збитий іранськими військовими, які прийняли його за «ворожий об'єкт».

Також в січні стався скандал з аудіозаписом розмови тодішнього прем'єр-міністра Олексія Гончарука, в якому він назвав себе «профаном в економіці» і сказав, що у Володимира Зеленського «примітивне розуміння економічних процесів». Після цього Гончарук написав заяву про відставку, яка прийнята не була.

20 січня на сайті «Слово і діло» з'явилася новина «У Китаї через невідомий вірус померло 3 людей». На той момент в Китаї було вже близько 140 заражених, 21 січня перший випадок був зафіксований в США.

У січні коронавірус був в Китаї, Франції, Непалі, Таїланді, Південній Кореї, США, Японії, Індії, Фінляндії, Німеччини, Австралії, Шрі-Ланці. В Україні було кілька підозр, але всі вони не підтвердилися.

У Китаї почали оголошувати жорсткий карантин: були повністю закриті кілька міст в провінції Хубей, перекрите транспортне сполучення, скасоване святкування Місячного Нового року.

Лютий

Станом на 1 лютого в світі було 14,7 тисяч випадків зараження, більшість в Китаї. На 2 лютого за межами Китаю було зафіксовано 155 випадків.

4 лютого у Всесвітній організації охорони здоров'я заявили, що поширення коронавірусу не можна розглядати як пандемію, поки що це тільки епідемія зі «множинними осередками». Також у ВООЗ назвали невтішні терміни появи вакцини від коронавірусу – щонайменше через 18 місяців. За тиждень захворювання отримало назву нового захворювання (COVID-2019).

Хоча в Україні ще не було випадків інфікування, влада вже почала готуватися. На початку місяця Україна отримала німецьку тест-систему для лабораторної діагностики нового коронавірусу, в аеропортах чергували бригади меддопомоги.

В середині лютого в Україні сталася історія із Новими Санжарами. З Китаю прибули 72 евакуйованих людини (українці та іноземці), яких розмістили на двотижневу обсервацію в санаторії МВС в Нових Санжарах. Ця новина спричинила масові протести і заворушення в місті: місцеві жителі перекривали дороги, кидали каміння і виявляли агресію щодо правоохоронців. У підсумку всі евакуйовані були здорові, а в Нових Санжарах перший випадок зараження зафіксували лише наприкінці серпня.

Березень

Станом на початок березня у світі було близько 89 тисяч випадків зараження коронавірусом. Тоді як у Китаї більш-менш впоралися з епідемією, в інших країнах ситуація почала погіршуватися.

3 березня перший випадок інфікування виявили в Україні: захворів чоловік, який повернувся з Італії в Чернівецьку область. 12 березня в країні було вже три випадки і новий Кабінет міністрів вирішив зіграти на випередження, оголосивши карантин: були зачинені навчальні заклади, частина пунктів пропуску, заборонені масові зібрання більше 200 осіб, обмежене авіасполучення.

Всесвітня організація охорони здоров'я 11 березня оголосила поширення нового коронавірусу пандемією. «Ми стурбовані як рівнем поширення коронавірусу, так і рівнями бездіяльності. Тому ми оцінюємо, що COVID -19 можна охарактеризувати як пандемію», – заявив гендиректор ВООЗ Теодор Гебреєсус. На той момент COVID-19 поширився на 114 країн світу, всього було близько 118 тисяч випадків.

З'явилися також і перші прогнози щодо тривалості пандемії: на думку очільника німецького Інституту Коха, вона може тривати близько двох років. У підсумку 60-70% населення планети заразиться, одужає і отримає імунітет.

В Україні за 7 випадках інфікування коронавірусом влада оголосила локдаун. На додаток до вже оголошених обмежень було зупинене міжнародне залізничне, автобусне та авіасполучення, закрите метро, заборонена робота ТРЦ і ресторанів. «Ми повинні не чекати збільшення кількості хворих в Україні – ми повинні закрити все, що можемо, де є велике скупчення людей», – заявив президент Володимир Зеленський. Локдаун почали запроваджувати й інші європейські країни. Найважчою ситуація була в Італії та Іспанії.

Квітень

6 квітня теоретично мав закінчитися тритижневий локдаун в Україні, проте карантин посилили: закрили парки і оголосили масковий режим. На той момент в країні було більше 1,3 тисячі інфікованих.

13 квітня Верховна рада переглянула державний бюджет на 2020 рік. Зокрема, був створений Фонд боротьби з коронавірусом обсягом 64,7 млрд грн. Кошти мали витрачати на грошову допомогу громадянам, допомогу медикам і заходи для запобігання поширенню коронавірусу.

В Європі – Італії, Франції, Іспанії та інших країнах – ситуація з кількістю хворих поліпшується, країни поступово пом'якшують карантин.

Травень

Незважаючи на те, що хворих в Україні більшає, влада ухвалила рішення послаблювати карантин, щоб врятувати економіку. З 11 травня було дозволено відкрити салони краси, літні майданчики ресторанів і парки. З 22 травня Кабінет міністрів запровадив адаптивний карантин: обмеження в регіонах встановлюються залежно від епідеміологічної ситуації.

З 22 травня в Україні відновили внутрішнє пасажирське сполучення, запрацював у звичайному режимі міський наземний транспорт, з 25 травня запустили метро.

Червень-серпень

У світі станом на 1 червня було 6 млн 267 тисяч 408 інфікованих коронавірусом. Україна почала літо з 24 тисячами хворих, а закінчила зі 123 тисячами. Кількість тестів вдалося довести до кількох десятків тисяч, але, за словами міністра охорони здоров'я Максима Степанова, це не є причиною зростання захворюваності. «Ми пов'язуємо це, в тому числі, з тим, що всі ми переплутали пом'якшення карантину з повним скасуванням всіх обмежень», – сказав він на початку червня.

18 червня Верховна рада України дозволила витрачати кошти з Фонду боротьби з коронавірусом на ремонт доріг. «Одним з наслідків COVID-19 є збільшення рівня безробіття. Тому одним із заходів боротьби з COVID-19 і його наслідками є забезпечення населення додатковими робочими місцями. Важливим є також забезпечення поліпшення транспортного сполучення для своєчасного надання медичної допомоги населенню, можливості його широкого тестування на наявність коронавірусу», – говорилося в законопроєкті.

У підсумку на будівництво і реконструкцію доріг з Фонду виділили 35 млрд грн, це майже половина всього його обсягу.

З кінця літа на перший план виходить питання вакцини від коронавірусу, розробкою займалися відразу кілька компаній. 21 серпня президент Володимир Зеленський заявив, що на початку пандемії ми технічно не могли зайнятися її розробкою, але зараз Україна готова надати свої виробничі потужності для виготовлення. «Зараз вже у нас кілька підприємств, які готові масово виробляти. І ми розмовляємо з деякими країнами, які є розробниками вакцини, що, якщо нам вдасться отримати вакцину в тій чи іншій країні, ми готові її масово виробляти, допомагаючи іншим країнам, і передусім – українцям».

Вересень

На початку вересня компанія AstraZeneca змушена була призупинити всі клінічні випробування вакцини від коронавірусу після того, як в одного з волонтерів виявили побічну реакцію. При цьому компанія була однією з перших, хто заявляв про успішні випробування.

За даними ВООЗ, станом на вересень 145 вакцин проходили доклінічні випробування, 35 – клінічні. Свою вакцину Sputnik V вже зареєструвала Росія, але вона не пройшла необхідних для використання перевірок.

В Україні наприкінці вересня було понад 200 тисяч хворих на коронавірус. За прогнозами головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, масова вакцинація українців очікується навесні-влітку 2021 року. У державному бюджеті на закупівлю препарату передбачили 2,6 млрд грн.

Жовтень

Починаючи з минулого місяця ситуація в Україні і в цілому в Європі почала погіршуватися. Деякі країни через різке збільшення кількості хворих знову повертаються до жорсткого карантину. За даними ВООЗ, найскладніша ситуація зараз у Великій Британії, Франції, Нідерландах, Іспанії та Росії, а смертність від COVID в Європі зросла на 40%.

Ще одна компанія – американська Eli Lilly – призупинила випробування вакцини від коронавірусу «з міркувань безпеки». Водночас про прогрес заявили в Україні: американська фірма спільно з фахівцями Інституту мікробіології представили Володимиру Зеленському результати доклінічної фази дослідження оригінального українського кандидата в вакцини. Препарат уже протестували на тваринах і за кілька місяців можуть випробувати на людях.

Листопад

На даний момент на коронавірус хворіють президент Володимир Зеленський, голова МОЗ Максим Степанов, керівник Офісу президента Андрій Єрмак, спікер парламенту Дмитро Разумков, його заступник Руслан Стефанчук і ще кілька десятків депутатів. Кількість недужих почала доходити до 12,5 тисяч за добу.

11 листопада Кабінет міністрів вирішив запровадити карантин «вихідного дня» на три тижні. У суботу та неділю в країні має бути закрите усе, крім критичної інфраструктури: продуктових магазинів, аптек і транспорту. «Основне завдання карантину «вихідного дня» – це зробити так, щоб ми вийшли на плато за кількістю хворих. Тобто зафіксувати її на цифрах щонайбільше 11-12 тисяч випадків у день. У найближчі 2 тижні ми повинні побачити його перші результати за умови дотримання всіх правил. Якщо цього не станеться, тоді ми почнемо готуватися до більш жорсткого карантину», – заявив прем'єр Денис Шмигаль.

На початку місяця у ВООЗ констатували, що в Європі стався спалах коронавірусу, також спостерігається зростання летальних випадків. 11 листопада в світі зафіксували рекордну кількість хворих – за тиждень 3,6 млн нових випадків.

На щастя, є прогрес з вакциною: компанії Pfizer і BioNTech повідомили про те, що дані фінальної стадії випробувань показують більш як 90% ефективність препарату. Голова МОЗ Максим Степанов заявив, що Україна вийшла на фінальну стадію підписання договору з цією компанією.

Крім того, вакцина від коронавірусу, розроблена американською компанією Moderna, показала 94,5% ефективності у ході третьої фази випробувань.

У ВООЗ на ці новини реагують стримано: «Сама по собі вакцина не зупинить пандемії COVID-19. Нам все одно потрібно буде продовжити спостереження, тестування, ізоляцію, відстеження контактів, карантин і заохочувати людей бути обережними».

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: