Білий дім опублікував пропозиції щодо «угоди століття» на Близькому Сході

Читать на русском
Білий дім розмістив на своєму сайті пропозиції щодо «угоди століття», яка передбачає врегулювання на Близькому Сході.

Білий дім розмістив на своєму сайті пропозиції щодо «угоди століття», яка передбачає врегулювання на Близькому Сході.

Документ обсягом більш ніж в 180 сторінок містить 23 розділи, включаючи межі, статус Єрусалиму, економічний план президента США Дональда Трампа, безпеку, прикордонні переходи.

Крім того, є розділи, присвячені зоні вільної торгівлі, торговельних угод з США, статусу портів, Мертвого моря, водних ресурсів, увязнених та біженців, освіти, взаємного визнання і відносин між ізраїльтянами і палестинцями, врегулювання існуючих претензій і правил проведення подальших переговорів.

До плану додаються «концептуальні» карти і опис критеріїв безпеки та демілітаризації.

Президент США Дональд Трамп оголосив умови «угоди століття» 28 січня. У його баченні, Єрусалим потрібно зробити неподільною столицею Ізраїлю, а Палестині виділити столицю в Східному Єрусалимі. На думку Трампа, так Палестина подвоїть свої території.

Розробка «угоди століття» почалася ще в 2017 році, проте до минулого року ніяких подробиць відомо не було. У червні 2019 року США оприлюднили економічну частину «угоди», що отримала назву «Від світу до процвітання», щодо існування розвитку Палестини. У ній передбачається зниження бідності в два рази за 10 років, подвоєння ВВП і залучення в її економіку $ 50 млрд.

Відносини між Палестиною та Ізраїлем загострилися в травні 2018 року, після того як США перенесли своє посольство з Тель-Авіва до Єрусалиму, який Ізраїль вважає своєю неподільною столицею, в той час як Палестина претендує на східну частину міста.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: