Погоджувальна рада: за що фракції та група готові голосувати 3-6 грудня

Читать на русском

У Верховної раді цьогоріч залишилося тільки два пленарні тижні. І хоча державний бюджет на 2020 рік проголосований, є чимало важливих законопроектів, рішення за якими потрібно ухвалити найближчим часом. «Слово і Діло» розібралося, про що говорили сьогодні на Погоджувальній раді.

Насамперед у вівторок Рада розгляне законопроект про Державне бюро розслідувань. Також на порядку денному законопроекти про деолігархізацію і деофшоризацію, питання демонополізації ринку спирту, Виборчий кодекс з пропозиціями президента. Крім того, в середу в парламенті пройдуть громадські слухання на тему створення ринку сільськогосподарських земель. «Хотів би звернутися відразу до всіх народних депутатів – не зловживати. Я знаю, що по-різному хтось реагує на таке формулювання. Замінимо «не зловживати» – не затягувати процес розгляду законопроектів. Тому що є важливі законопроекти. Є важливі правки, я дійсно це розумію. Однак далеко не всі з них настільки важливі і настільки неоднотипні, щоб витрачати день, два, три на розгляд того чи іншого закону», – підкреслив спікер Дмитро Разумков.

Фракція «Слуга народу» підтримала запропонований план роботи на тиждень. Олександр Корнієнко також відзначив, що найближчим часом потрібно розглянути зміни в законодавство з метою приведення до відповідності закону «Про внесення змін до статті 80 Конституції України щодо недоторканності народних депутатів України».

В «Опозиційної платформи – За життя» є свої пропозиції для розгляду в залі: законопроект про списання боргів населення за газ, про зниження тарифів, про всеукраїнський та місцеві референдуми, а також законопроект про опозицію. «Розумію, що зараз ви в більшості і вам він не потрібний. Але я вас запевняю, за короткий проміжок часу в меншості будете вже ви. Тому, не гаючи часу, вносьте закон про опозицію до сесійної зали. Повірте мені, з такою роботою він швидко буде потрібен, ось як ви працюєте. Закон про опозицію дуже швидко буде потрібен вже вам», – вважає Вадим Рабінович.

Розглянути закон про референдум хоче також «Батьківщина». Юлія Тимошенко вкотре зажадала вирішити питання з ринком землі саме на референдумі. Крім того, вона заявила, що «йде фальсифікація підготовки парламентських слухань щодо землі» і просила допустити туди людей, які реально володіють землею.

«Європейська солідарність» вимагає завтра ж поставити на голосування заяву до партнерів НАТО щодо надання Україні ПДЧ. Також політсила пропонує президенту Володимиру Зеленському зустрітися з лідерами парламентських фракцій перед Нормандським самітом, щоб обговорити «червоні лінії», які не можна переступати. Крім того, фракція вважає, що в Україні стали «кошмарити» активістів і волонтерів. «Ми бачимо пряме втручання влади в роботу силових органів, що було зафіксовано і у відповідних телефонних розмовах, які оприлюднені в засобах масової інформації. Ми, ви знаєте, за ДБР, але незалежно від Офісу президента. Тому просимо створити ТСК, яка зможе розслідувати ці питання», – сказала Ірина Геращенко.

«За майбутнє» теж турбує питання тарифів, Віктор Бондар розкритикував нараду у президента з цієї теми. У п'ятницю на годині запитань до уряду група пропонує заслухати представників Міністерства фінансів, Міністерства економіки та Національного банку щодо ситуації з курсом валюти. Окремо Бондар попросив, щоб народним депутатам щонайменше за 10 днів дали правки до другого читання законопроекту про ринок землі.

Фракція «Голос», своєю чергою, хоче в п'ятницю заслухати керівництво Міністерства закордонних справ. «Це і питання НАТО, і питання майбутньої зустрічі в Нормандському форматі, і питання газових переговорів з Росією», – зазначив Сергій Рахманін.

Нагадаємо, як народні депутати працювали протягом минулого пленарного тижня, можна прочитати в нашому матеріалі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: