Нормандський формат: як проходили переговори в 2014-2018 роках

Читать на русском

Україна, Росія, Німеччина і Франція 9 грудня зберуться в Парижі, щоб вкотре обговорити конфлікт на Донбасі. Президент Володимир Зеленський вже заявив, що має намір обговорювати конкретні терміни повернення територій під контроль України. У Кремлі, своєю чергою, хочуть підписати поки невідомий Україні документ за підсумками саміту. Переговори будуть складними, і сторони йшли до них довго: востаннє «нормандська четвірка» на рівні глав держав збиралася у 2016 році. Детальніше – в матеріалі «Слово і Діло».

Вперше лідери України, Німеччини, Франції та Росії (Петро Порошенко, Ангела Меркель, Франсуа Олланд і Володимир Путін) зустрілися вчотирьох 6 червня 2014 року в Нормандії під час святкування 70-річчя операції «Оверлорд». Через назву місця зустрічі формат тепер і називається «нормандський». Перша зустріч конкретних результатів не принесла: її учасники тільки висловилися за якнайшвидше припинення вогню на Донбасі.

Наприкінці червня «нормандська четвірка» провела переговори телефоном, а наступна очна зустріч пройшла 16-17 жовтня в Мілані. На цьому саміті було погоджено «Мінськ-1» – меморандум, який передбачав тимчасове припинення вогню на Донбасі і проведення виборів на окупованих територіях за українськими законами.

Наступні два етапи перемовин пройшли на рівні міністрів закордонних справ, президенти поспілкувалися лише телефоном, щоб узгодити дату наступної зустрічі. Друга зустріч «нормандської четвірки» відбулася в Мінську 11-12 лютого 2015-го і тривала близько 17 годин. Результатом стало підписання «Мінська-2». Угода передбачала припинення вогню з 15 лютого, відведення важкого озброєння від лінії зіткнення, обмін полоненими «всіх на всіх».

Протягом декількох місяців після зустрічі сторони провели ще кілька телефонних переговорів, а зустрічі проводили міністри закордонних справ. Все зводилося тільки до обговорення миротворчої місії, роботи ОБСЄ та обговорення реалізації Мінських угод.

У 2015 році взагалі «нормандська четвірка» спілкувалася телефоном досить регулярно. У тому самому році пройшли ще одні перемовини, цього разу в Берліні. Лідери домовилися про припинення вогню, відведення озброєння та розширення мандата ОБСЄ. У 2016 році в Нормандському форматі безрезультатно кілька разів зустрічалися глави МЗС.

19 жовтня 2016-го в Берліні відбулася поки остання зустріч «нормандської четвірки». Порошенко, Путін, Меркель і Олланд вирішили розробити «дорожню карту» імплементації Мінських угод шляхом проведення виборів на окупованих територіях Донбасі і надання їм «особливого статусу». Більше «четвірка» не зустрічалася, проводили телефонні переговори, зустрічалися міністри закордонних справ – все закінчувалося підтримкою Мінських угод.

Міністри закордонних справ України, Росії, Німеччини та Франції теж зустрічалися досить давно – в червні минулого року, щоб обговорити обмін полоненими і миротворчу місію.

Нагадаємо, Володимир Зеленський та Володимир Путін під час саміту «нормандської четвірки» в Парижі можуть провести окрему зустріч.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: