Зниження цін на газ: чи піде на це МВФ

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

З точки зору лібералізації газового ринку, знижувати ціну на газ не потрібно. Ціни в нас лишаються нижчими за паритет імпортної ціни. МВФ усе одно наполягатиме на їх підвищенні.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар, оцінюючи ініціативу «Нафтогазу» щодо зниження цін на газ для населення.

«МВФ відкриє меморандум і вкаже на конкретний пункт, який Україна зобов’язалася виконувати. При тому, що меморандум підписаний не між «Нафтогазом» і МВФ, а між урядом і МВФ. Тому Гройсман зробив ефектний трюк, коли доручив НАК провести переговори з МВФ щодо зниження цін на газ, але «Нафтогаз» не є стороною меморандуму», – зазначив Гончар.

НАК, безумовно, може провести переговори з МВФ, але вони матимуть консультативний характер, додав він.

На його переконання, МВФ не погодиться з такою логікою з огляду на дух і букву підписаного меморандуму. Хоча певна економічна логіка в запропонованому «Нафтогазом» підході є.

Гройсман запевняє, що газ для населення не подорожчаєСказано 27 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

Зараз в Європі опалювальний сезон завершився, тобто практично відбувається перехід від зими до літа, а значить, надлишки газу скидаються на біржі, спотовий ринок, ціна знижується, уточнив експерт.

«Тому можна піти, однак це трюк. Він дасть ситуативну вигоду. Кабмін досягає своїх цілей, бо уряд нібито не хоче підвищувати ціни, а спробувавши вибити козир у популістів, може показати, що ще й знизити ціни на газ намагається. А керівництво НАК залишається за такого підходу на своєму місці принаймні на рік», – пояснив він.

З точки зору лібералізації газового ринку, це крок у не зовсім правильному напрямку. Вважаємо, що цей сезон уже завершився й попереду новий опалювальний сезон 2019/2020, підкреслив фахівець.

«Росія влаштує припинення транзиту газу через Україну, й слід уже за місяць розпочинати закачування газу до газосховищ, щоб накопичити максимальну його кількість. Щоб потім у ситуації неможливості взяти газ за реверсом у нас був свій газ. Нам потрібно забезпечити країну газом власного видобутку. Має бути газ у підземних сховищах, який потрібно підняти й розвернути нашу систему в реверс, як це робили в 2009 році. Протриматися потрібно всю зиму, а не три тижні, як у 2009-му», – наголосив він.

Тому, знову ж таки, говорячи про зниження цін на газ, слід розуміти, що Україні потрібні додаткові кошти, а отже, гратися з ціною газу в контексті виборів недоречно, акцентував він.

«До того ж це не лише передвиборча гра, а боротьба в контексті того, щоб перехопити контроль над газовими та фінансовими потоками «Нафтогазу», – резюмував Михайло Гончар.

Як відомо, 27 квітня 2016 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман запевнив, що ціни на природний газ для населення більше не зростатимуть.

Як зростуть тарифи до 2021 року – за посиланням.

Додамо, Кабінет міністрів постановою від 19 жовтня 2018 року №867 підвищив ціну на газ для населення. Так, ціни на газ для населення з 1 листопада зросли на 23,5%. Згідно з ухваленою постановою, ціна газу з 1 листопада становить 8550 грн за 1 тис. куб. м (з ПДВ).

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: