Річниця місцевих виборів: як виконує обіцянки мер Львова Андрій Садовий

Читать на русском

Три роки тому всі обласні центри країни обирали нових мерів на місцевих виборах. У Львові в другому турі змагалися Андрій Садовий та Руслан Кошулинський. Перемогу здобув чинний мер міста Садовий, який набрав 61,1% голосів виборців. «Слово і Діло» сьогодні розбиралось, як він виконує обіцянки на посаді мера Львова.

За час перебування на посаді Садовий дав 168 обіцянок, з яких 24 виконав, а 12 – провалив. Ще 132 наміри мера перебувають у процесі виконання.

Найбільше мера Львова хвилює ремонт доріг і вулиць, адже саме на цю тему Садовий виконав найбільшу кількість обіцянок – 6 (25% від загальної кількості). У сфері соціального захисту та освіти, включаючи дитячі садки та школи, він виконав по 17% обіцянок. Щодо благоустрою міста, то мер Львова виконав лише 2 обіцянки (8%).

Уся Україна добре знає, що найбільшою проблемою Львова є вивезення побутового сміття з міста. Після того, як у травні 2016 року на Грибовицькому сміттєзвалищі під час гасіння пожежі стався обвал відходів, у результаті чого загинули троє рятувальників та еколог, полігон закрили. Львівське сміття почало мандрувати всіма регіонами країни.

Відзначимо, що до трагедії львівські чиновники десятиліттями обіцяли знайти землю під нове звалище або збудувати сміттєпереробний завод. Але й досі сміття з обласного центру вивозять до кількох міст, які погодилися тимчасово приймати львівські побутові відходи на свої також перевантажені полігони.

Нагадаємо, що Садовий обіцяв ліквідувати Грибовицьке сміттєзвалище ще в 2011 році. Рішення про закриття сміттєзвалища в Грибовичах ухвалили 6 вересня 2011 року, а процес його ліквідації триває до цього часу.

Андрій СадовийМіський голова Львова
Садовий планує створити сміттєсортувальний комплекс та полігон твердих відходівСказано 2 жовтня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Під час виборів мера Львова у 2015 році Садовий у своїй програмі «Львів-2020» пообіцяв збудувати сучасний полігон ТПВ та сміттєсортувальний комплекс. За рік він підтвердив свій намір і повідомив, що збудує комплекс із переробки сміття за 3 роки. На реалізацію цього проекту передбачається взяти кредит в Європейському банку реконструкції і розвитку на 13 років під 6% річних.

«Зараз триває процес проектування. Завершиться проектування, тоді буде етап експертизи – державної, екологічної. Це займе близько півроку, потім будуть громадські слухання. Ми маємо пройти складну процедуру, але потрібно рухатися далі. Якщо ми не візьмемо ці кошти, то візьме інше місто», – заявив Садовий, додавши, що роботи планують розпочати в другій половині 2018 року.

При цьому в квітні 2018 року Садовий запевнив, що сміттєспалювального заводу на території міста не буде.

«На превеликий жаль, я бачу ситуацію, коли певні люди подають неправдиву інформацію, що ми будемо робити спалювання та ще якісь інші речі. Я ніколи не допущу, щоб у Львові були збудовані об’єкти, які будуть шкідливими для громади. Тут будуть виключно екологічно чисті й потрібні об’єкти для громади міста Львова й нашого життя», – пообіцяв міський голова.

Андрій СадовийМіський голова Львова
Садовий планує побудувати новий притулок для тваринСказано 2 жовтня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Коли львівське сміття «мандрувало» всіма сміттєвими полігонами країни, Садовий запевнив, що підвищення тарифу на вивезення сміття для населення в місті не буде. Але за два місяці виконком Львівської міськради ухвалив рішення, що за вивезення сміття з міста львів'яни зобов'язані платити вдвічі більше.

З того, що вдалося меру за останні три роки, Садовий виконав обіцянку, що місто закупить необхідне обладнання, щоб до кінця 2017 року кожна школа Львова мала сучасний мультиборд і кабінети фізики. Було закуплено 107 інтерактивних панелей та 26 комплектів демонстраційного та лабораторного обладнання для кабінетів фізики.

Також, як і обіцяв мер, минулого року у Львові відкрили перший в Україні притулок для тварин на базі Центру адопції (усиновлення) бездомних тварин. З 2018 року перша комунальна ветеринарна клініка ЛКП «Лев», облаштована сучасним обладнанням, перейшла на цілодобовий формат роботи, в тому числі й із бездомними тваринами.

Андрій СадовийМіський голова Львова
Садовий має намір створити 30 тисяч робочих місць протягом наступних 5 роківСказано 2 жовтня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Серед тих планів, які мер Львова ще має втілити, є й передвиборча обіцянка протягом 5 років створити в місті 30 тисяч робочих місць. Минулого року він повідомив, що протягом 2016 року у Львові з’явилося понад 10 тисяч нових робочих місць.

Також Садовий збирається знести всі незаконні забудови у Львові. Перший прецедент відбувся влітку минулого року, коли була знесена заправка на вулиці Лемківській. На сайті міської ради оприлюднили перелік об'єктів незаконного будівництва.

Ще Садовий пообіцяв закупити 100 великогабаритних автобусів для міста. Наприкінці літа до Львова прибули перші 10 автобусів зі ста, які місто придбало на умовах фінансового лізингу. Вартість однієї машини білоруського виробництва 122 тис. євро. Вся партія зі 100 штук коштувала місту 12,2 млн євро.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як виконує свої обіцянки мер Івано-Франківська Руслан Марцінків, а також мер Дніпра Борис Філатов.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: