Річниця місцевих виборів: як виконує обіцянки мер Івано-Франківська Руслан Марцінків

Читать на русском

Три роки тому в Україні пройшли місцеві вибори, під час яких нових мерів обирали всі обласні центри країни. В Івано-Франківську вибори пройшли в два тури. Головними опонентами були Руслан Марцінків та Ігор Насалик. Перемогу здобув Марцінків, який набрав майже 55% голосів виборців. «Слово і Діло» сьогодні розбиралось, як він виконує обіцянки на посаді мера Івано-Франківська.

За час перебування на посаді Марцінків дав 261 обіцянку, з яких 76 виконав, а 32 – провалив. Ще 153 наміри мера перебувають у процесі виконання.

На відміну від більшості чиновників і політиків, які найбільше обіцянок дають у першій рік каденції, Марцінків найактивніше обіцяв у 2017 та поточному роках. Щоправда, до цього переліку додалися передвиборчі обіцянки. Але й виконав мер Івано-Франківська найбільше планів за останні півтора року.

Найбільше мер Івано-Франківська переймається благоустроєм (парки, сквери, все на благо міста). Саме в цій сфері він виконав найбільше обіцянок – 16 (21%). На другому місці за інтересами мера стоять фінансові питання (виділити кошти, компенсувати, провести економічний форум, погасити борг, преміювати) – 10 (13%), транспорт – 10 (13%) та проблеми ЖКГ – 10 (13%).

Однією з проблем міста є централізоване теплопостачання. За словами Марцінківа, компанія «Станіславська теплоенергокомпанія» не може забезпечити нормальний режим роботи через проблеми із входженням в опалювальний сезон.

«Ми поставили собі завдання – вже наступного року витіснити їх із ринку. Тобто плануємо «перевести» споживачів до міського комунального підприємства.

Стартували ми цьогоріч. Уже почали відключати споживачів від мереж СТЕКу: на цей момент від'єднали 44 будинки, зараз у процесі ще 26 споруд, у тому числі школи й садочки. Але щоб завершити цей процес повністю, потрібно збудувати 12 маленьких котелень. Це достатньо великий виклик і щодо об'ємів роботи, і щодо коштів, та іншого шляху немає. Зробимо», – пообіцяв мер.

У березні 2018 року «Теплокомуненерго» офіційно запустило нову котельню не території 63-го заводу. Її абонентами стануть 8 житлових будинків, ЗШ №15, управління Національної поліції, що на вул. Незалежності, 152, ДНЗ №15 «Гуцулочка». Минулого року абонентами комунального підприємства стали мешканці вул. Хоткевича-Надвірнянської. Загалом, близько 20-25% споживачів СТЕК переключили до ТКЕ.

Руслан МарцінківМіський голова Івано-Франківська
Марцінків пообіцяв побудувати 12 маленьких котелень відключивши споживачів від мереж "СТЕКу"Сказано 15 листопада 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

У травні міськрада ухвалила рішення про купівлю приміщення старої котельні на вул. Незалежності, 95. «Теплокомуненерго» приступило до виготовлення проектно-кошторисної документації реконструкції котельні та будівництва нових мереж. Це дозволить переключити до комунального підприємства споживачів вул. Незалежності (частина), Марійки Підгірянки. Паралельно триває робота над будівництвом котельні на вул. Шухевичів (територія гімназії №2), виготовляється ПКД для котелень на вул. Чорновола, 47, Матейка, 34.

Наприкінці літа Марцінків повідомив про нову ідею щодо відключення споживачів від мереж СТЕК, а саме будівництва не 14 маленьких котелень, а однієї великої. Місто підписало меморандум про співпрацю зі Станіславською теплоенергокомпанією відповідно до якого, «Теплокомуненерго» отримує в оренду мережі СТЕК із подальшим правом викупу. Планується, що всіх абонентів СТЕК поступово переключать до комунальних котелень упродовж 3 років.

Ще однією актуальною проблемою Івано-Франківська є старі або поламані ліфти. Минулого року мер пообіцяв, що в 2018 році має намір розробити комплексну програму оновлення ліфтів у багатоповерхівках міста.

Руслан МарцінківМіський голова Івано-Франківська
Марцінків заявив, що ніякого підняття тарифів на проїзд не будеСказано 15 березня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

Три роки тому міська ради ухвалила рішення, що всі поточні та капітальні ремонти багатоквартирних житлових будинків міста здійснюються коштом власників житла та нежитлових приміщень. Допомога від міста через співфінансування передбачає дольову участь власників (становить від 10 до 100%). Станом на 5 жовтня 2018 року Марцінків повідомив, що програма заміни ліфтів діє, однак є проблеми з фінансуванням.

Крім того, мер запевняв, що підняття тарифу на обслуговування ліфтів не буде.

Також Марцінків заявив, що не подорожчає проїзд у громадському транспорті (з 4 до 5 гривень). Однак у січні 2018 року з’явилося повідомлення про можливе припинення руху громадського транспорту. Перевізники вимагали підвищення тарифу, а зберегти попередню вартість проїзду погоджувалися лише за умови скасування пільг для пенсіонерів і школярів.

У лютому перевізники повідомили, що їм не компенсують безкоштовне перевезення пільговиків та погрожували страйком. Зрештою міська влада пішла на поступки приватним перевізникам, адже була загроза зникнення ряду маршрутів. Проїзд у маршрутках подорожчав до 5 гривень і до 6 гривень у вечірній час. Одночасно міській владі вдалось зберегти всі пільгові поїздки. Тариф на перевезення в тролейбусі не змінився й становить 2 гривні.

Руслан МарцінківМіський голова Івано-Франківська
Марцінків обіцяє розробити та ухвалити Генеральний план житлової забудови громадиСказано 2 жовтня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Два роки тому Марцінків пообіцяв закупити 40 сучасних тролейбусів для міста в 2017 році. Передбачалося, що транспорт буде адаптований для людей з інвалідністю. Проект мав бути реалізований у контексті загальнодержавної програми кредитування ЄБРР на модернізацію муніципального електротранспорту в Україні. Але, як повідомив мер, через складну процедуру проходження документів з ЄБРР тендер перенесли на кінець 2017 року.

Вдалося меру відстояти для міста локомотиворемонтний завод, який підлягав приватизації. Коли влітку 2017 року місто намагалося викупити підприємство, конкурс був скасований через те, що заявку на участь у ньому подав лише один учасник. Марцінків запевняв, що відстоюватиме завод, щоб зберегти його у власності міста.

За місяць відбувся повторний аукціон із продажу пакету акцій локомотиворемонтного заводу, переможцем якого стала Івано-Франківська міська рада.

Серед обіцянок, які меру ще потрібно виконати, – передвиборче запевнення розробити та ухвалити Генеральний план житлової забудови громади.

крім того, Марцінків обіцяв за своєї каденції збудувати міст на Пасічну, покращити прилеглу інфраструктуру та розвантажити наявний міст. Приблизна вартість будівництва становить 200 мілйьонів гривень. Планується міст довжиною 318 метрів із двома смугами руху, додатково – 168-метровий шляхопровід на вулиці Надрічній.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як виконує свої обіцянки мер Харкова Геннадій Кернес, а також мер Ужгорода Богдан Андріїв.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: