Хто з політиків пропонував відновити ядерний статус України

Читать на русском

Після розпаду Радянського Союзу в розпорядженні України опинився третій за потужністю в світі ядерний арсенал. У 1991 році він включав у себе 1,7 тисячі ядерних боєголовок, 44 стратегічних бомбардувальники та 176 міжконтинентальних ракет. Від усього цього арсеналу Україна відмовилася в обмін на гарантії безпеки від провідних ядерних держав.

Уже в жовтні 1991-го Верховна Рада ухвалила постанову «Про без'ядерний статус України», а через три роки, в грудні 1994-го, між Україною, США, Росією та Великою Британією був підписаний сумнозвісний Будапештський меморандум, учасники якого гарантували нашій державі повагу незалежності, суверенітету та наявних кордонів. Офіційно Україна втратила статус ядерної держави 2 червня 1996 року, коли з території країни була вивезена остання боєголовка.

Після того, як Росія анексувала Крим у березні 2014 року, стало зрозуміло, що Будапештський меморандум Україні не допоможе. Тоді почали обговорювати питання про відновлення ядерного статусу держави. Технічно для цього знадобиться 5-7 років за умови щорічного фінансування на 200-300 мільйоеів доларів (загалом, відновлення ядерного статусу може коштувати Україні 1,5 мільрда доларів).

Олег ЛяшкоГолова "Радикальної партії Олега Ляшка"
Ляшко пообіцяв домогтись повернення ядерного статусу УкраїніСказано 23 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

20 березня 2014 року народні депутати Сергій Каплін, Валентин Королюк та Олександр Чорноволенко зареєстрували законопроект «Про денонсацію Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 1 липня 1968 року» (до цього договору Україна приєдналася в 1994 році). «Я вважаю, що учасники Будапештського меморандуму вже після того, як ми за безцінь віддали ядерну зброю, порушили умови цього документа. Ба більше, договір про нерозповсюдження ядерної зброї передбачає можливість вийти з нього в разі, якщо суверенітету країни загрожує небезпека», – зазначив Каплін. Однак пізніше законопроект був відкликаний.

Про необхідність повернути Україні ядерну зброю заявляли також «свободівці», зокрема Олег Тягнибок. Згодом члени ВО «Свобода» внесли до Ради відповідний законопроект, але й він був відкликаний.

Кілька партій включили пункт про повернення Україні ядерного статусу до своїх передвиборчих програм, ідеться про Радикальну партію та «Правий сектор». У 2016 році фракція «радикалів» зареєструвала законопроект «Про визнання таким, що втратив силу, закону України «Про приєднання України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 1 липня 1968 року» та відновлення прав України щодо ядерної зброї», який опрацьовується в профільному комітеті.

Більше жодних законодавчих ініціатив на цю тему не з'являлось, але заяви лунають регулярно. Минулого року нардеп від «Народного фронту» Дмитро Тимчук сказав, що Україні потрібно відновлювати ядерний статус. «Усі нинішні розповіді про те, що ми нібито об'єктивно не можемо повернути ядерний статус, – це ляпас Україні, її інтелектуальному й технологічного потенціалу. Це спроба уявити, що наші вчені дурніші за пакистанських, а сама Україна технологічно слабкіша за Північну Корею», – підкреслив він.

Про ядерний статус України говорив також Сергій Шахов із групи «Воля народу». На його думку, з цього питання необхідно провести референдум. «Це дуже важливо. Адже, наприклад, якщо в людини вдома є зброя, до неї вже не лізуть», – вважає депутат. А Андрій Іллєнко вважає, що Україна має всі можливості ставити питання про відновлення відповідного статусу.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, постійний представник України в ООН Володимир Єльченко заявив, що Росія намагається розмістити в Криму ядерне озброєння.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: