У Харкові засудили до 6 років в'язниці ватажка сепаратистського руху «Юго-Восток»

Читать на русском
Апухтін був організатором масових заворушень у квітні 2014 року біля будівлі Харківської ОДА, публічно закликав до зміни конституційного ладу, створення Харківської народної республіки.

До 6 років позбавлення волі засудив Київський районний суд Харкова 69-річного ватажка руху «Юго-Восток» Юрія Апухтіна.

Про це повідомляє «Укрінформ», передає «Слово і Діло».

Процесуальний керівник Максим Мозговий розповів, що суд підтримав вимоги прокуратури області та визнав винним Апухтіна в організації масових заворушень, що супроводжувалися погромами, публічних закликах до насильницької зміни конституційного ладу України, захоплення державної влади.

«Прокуратура довела в суді, що Апухтін був організатором масових заворушень у квітні 2014 року біля будівлі Харківської ОДА. Він неодноразово публічно закликав до зміни конституційного ладу, невизнання чинної державної влади, створення «Харківської народної республіки» і так званої «Конституції ХНР», - зазначив він.

За словами Мозгового, також було доведено, що Апухтін був одним з ініціаторів проведення в Харкові «референдуму» з питань федералізації - створення так званої «Південно-Східної автономії від Одеси до Харкова», яке планувалося у травні 2014 року, але так і не відбулося.

Він додав, що поки вирок суду не набув чинності, оскільки дається час на апеляційне оскарження.

2,5 роки перебування в СІЗО Апухтіну буде зараховано до терміну відбування покарання з розрахунку один день дорівнює двом.

Апухтін був заарештований у квітні 2014 роки за організацію масових заворушень, включаючи штурм Харківської ОДА, а також заклики до створення «ХНР» і «Конституції ХНР». У травні він вийшов під заставу, внесену екс-нардепом Олегом Царьовим. Тоді ж Апухтін помічений як організатор проросійських мітингів у Харкові. Арештований у грудні і поміщений до СІЗО.

У серпні 2014 року Харківський окружний адмінсуд заборонив сепаратистську організацію «Юго-Восток», лідером якої був Апухтін.

Раніше місцевого жителя Дружківки Донецької області засудили до 5 років в'язниці з випробувальним терміном 1 рік за організацію незаконного референдуму на Донбасі у 2014 році.

Також відзначимо, віце-спікер парламенту Ірина Геращенко закликала заборонити в Україні сепаратистські сайти та інформаційні ресурси бойовиків ОРДЛО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: