Глухий кут нормандського процесу: чи буде перезавантажено діалог після переговорів Путіна з Макроном

Читать на русском
Андрій Мішиндиректор Київського інституту мирних досліджень

Переговори французького і російського президентів показові вже тим, що Макрон прийматиме Путіна в Парижі. Це свідчить, що стороною–прохачем буде Москва. При цьому Україна не стане пріоритетним питанням у діалозі, який готується.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» сказав директор Київського інституту мирних досліджень Андрій Мішин, оцінюючи майбутні переговори нового лідера Франції з Путіним.

«У даній ситуації цей діалог потрібен більше Путіну, і Росія буде «загравати» з Францією, а не навпаки. Ймовірно, російські підходи і пропозиції будуть вислухані, але стверджувати, що Макрон піде на якісь поступки, не варто. Тим більше, що це не він приїхав, а до нього приїхали», - підкреслив експерт.

Однак, уточнив він, Росія залишається регіональним лідером, а у франко-російських відносинах накопичилося багато проблем, які Путін спробує перезавантажити.

«Україна хоч і буде предметом обговорень, але пріоритетним питанням не стане. Швидше за все, українські проблеми залишать для «нормандської зустрічі», - припустив Мішин.

Як вважає політолог, за підсумками візиту і в найближчій перспективі «нормандський формат» не буде перезавантажено.

Від де Голля до Макрона: президенти Франції і їхні політичні платформиЗа час «П'ятої республіки» у Франції змінилося вісім президентів: «Слово і Діло» підготувало інфографіку про їхні політичні платформи і рівень підтримки виборцями.

«Але згодом може посилитися тиск країн Заходу одночасно і на Україну, і на Росію. Як би там не було, сам факт того, що діалог у цьому форматі не припиняється, – вже позитив, тому що подібні переговори можуть тривати десятиліттями», - підкреслив експерт.

При цьому, на його погляд, робити висновки потрібно, виходячи з того, що заявляють у ФРН і Франції.

«В умовах інформаційної війни певні спотворення інформації є як з боку нашого зовнішньополітичного відомства, так і від МЗС РФ. Тому щодо «нормандського формату» ближче до істини сказане в Парижі і Берліні. А там поки поставили ситуацію на паузу», - резюмував Андрій Мішин.

Загалом у експертних колах акцентують: поки у Макрона не сформована команда і не відбулися парламентські вибори в Німеччині (24 вересня 2017 року), фундаментальних змін щодо «нормандського формату» чекати не варто.

Якою була Франція в часи правління генерала Шарля де Голля і якими будуть орієнтири «П'ятої республіки» з приходом до влади восьмого президента Еммануеля Макрона – «Слово и Діло» з'ясувало в матеріалі «Від де Голля до Макрона. Президенти Франції і їхні політичні платформи»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: