Тимошенко і відставка Гройсмана: в «Батьківщині» пояснили, чому відмовилися від претензій до Парубія

Читать на русском

У Батьківщині знайшли виправдання невиконаній обіцянці Тимошенко судитися з Парубієм через відмову реєструвати постанову про відставку Гройсмана.
Юлія ТимошенкоФото з відкритих джерел

Юлія Тимошенко не виконала обіцянку звернутися до суду з приводу відмови спікера парламенту Андрія Парубія зареєструвати постанову про відставку голови уряду Володимира Гройсмана.

Її вона дала 13 лютого цього року після того, як 10 лютого на сайті парламенту інформація про реєстрацію постанови з’явилася, але буквально за годину зникла, а Андрій Парубій виступив проти її реєстрації, нагадує «Слово і Діло».

На цьому історія, певна річ, завершитися не могла, і Тимошенко заявила, що ця відмова неконституційна і порушує Регламент ВРУ. З нею не погодився міністр юстиції Павло Петренко. За його словами, це Тимошенко намагалася порушити закон, вимагаючи реєстрації постанови про відставку прем’єр-міністра. «Сьогодні, наскільки я знаю, апарат Верховної Ради чітко дав роз’яснення щодо того, що ця постанова була знята як така що суперечить Конституції, оскільки норми Конституції передбачають, що уряд не може бути відправлений у відставку до завершення одного року після затвердження програми діяльності уряду», – пояснив він ще в лютому.

Однак пояснення глави Мін’юсту щодо річного «імунітету» Кабміну не влаштувало Тимошенко, і 13 березня вона повторила свою вимогу до голови парламенту, а той відповів, що зможе зареєструвати постанову лише за наявності 150 підписів народних депутатів.

Нарешті, 14 квітня «Батьківщина» зареєструвала проект постанови №6385 «Про відхилення звіту Кабінету Міністрів України та визнання діяльності Кабінету Міністрів України незадовільною», у зв’язку з якою, як пояснили пізніше «Слову і Ділу» представники політичної сили, необхідність у судовому позові до Парубія зникла.

Незважаючи на це пояснення, «Слово і Діло» кваліфікує зазначену обіцянку Тимошенко як невиконану. Тим більше що після 14 квітня, коли сплив термін «імунітету» уряду, постанову про його відставку має право зареєструвати будь-який народний депутат.

Всього Юлія Тимошенко роздала понад 190 обіцянок. 39% з них вона виконала. Дізнатися, на якій позиції в рейтингу відповідальності народних депутатів наразі перебуває лідерка «Батьківщини», можна за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: