Чубаров: ми ініціювали збір підписів по всьому світу під вимогою до міжнародного співтовариства

Читать на русском
Чубаров певен, що міжнародне співтовариство усвідомлює загрозу, що виходить від РФ, але ще не наважується на заходи, які змусять її повернутися в рамки міжнародного права.

**До 10 грудня кримські татари мають намір зібрати мільйон підписів по всьому світу під зверненням до міжнародного співтовариства з вимогою деокупації Криму. **

Про це розповів один з лідерів кримських татар і народний депутат України Рефат Чубаров в інтерв'ю «Апостроф», передає «Слово і Діло».

«Ми дійсно на виконавчій раді Всесвітнього конгресу кримських татар затвердили спеціальну форму і тепер почали кампанію зі збору підписів», - зазначив він.

«Наша мета - зібрати в різних країнах світу мільйон підписів до 10 грудня, міжнародного Дня прав людини, коли ми плануємо завершити кампанію. Звернення разом з підписами ми направимо на адресу поважних міжнародних організацій», - повідомив Чубаров.

«Ми хочемо ще раз привернути увагу міжнародної громадськості до того, що відбувається в окупованому Криму, що відбувається на сході України. І ми хочемо переконати всіх у тому, що без вирішення кардинальних проблем, які виникли внаслідок прямої військової агресії Росії проти України, світ не зможе далі рухатися», - заявив він.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє в недалекому майбутньому повернути Крим УкраїніСказано 30 вересня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Чубаров згоден, що світ дуже повільно реагує на російську агресію.

«Нам хочеться, щоб санкції були ефективнішими, і щоб для Росії були перекриті всі шляхи - і водні, і морські, і повітряні ... Нам дуже хочеться рішучих дій! І вони були б, якби агресором виступав хтось інший, а не Росія», - вважає він.

«Тому що Росія має дуже високий ядерний потенціал, вона - одна з найпотужніших ядерних держав світу. До того ж, Росія є постійним членом Ради безпеки ООН і здатна блокувати майже всі дипломатичні, правові зусилля цивілізованого світу», - пояснив парламентарій.

Він вважає, що міжнародне співтовариство усвідомлює загрозу, що виходить від РФ, але ще не наважується на заходи, які змусять її «повернутися в рамки міжнародного права, які вона так грубо переступила в лютому 2014 року».

На думку Чубарова, ці кроки - «абсолютне посилення економічних санкцій» з повним ембарго на російські енергоносії не менше, ніж на рік, і повна ізоляція Росії в рамках правових відносин, «ізоляція російських політиків, починаючи з самого Путіна, і відключення Росії від банківської, фінансової системи світу».

«Все це просто змусить частину політикуму Росії вирішувати питання відновлення свого статусу, свого комфорту за рахунок усунення Путіна. Це треба робити», - вважає він. Чубаров уточнив, що це - його особисте бачення, цього немає у зверненні, хоча такі думки «обговорюється всюди».

«Уже всі розуміють, що з Путіним домовитися не можна. З ним неможливо досягти компромісу, тому що Путін той діалог, про який так часто говорить, бачить тільки на тих умовах, які існують у нього в голові. Простіше кажучи, Путін не є людиною діалогу, він є людиною війни», - сказав депутат.

«І в певний момент, я думаю, він перейде ту межу, після якої щодо Росії будуть прийняті навіть жорстокі заходи. Але тут є дуже велика загроза, щоб перейдений кордон не став останнім для людства, щоб не стало надто пізно», - сказав один з лідерів кримськотатарського народу.

Раніше один з лідерів кримськотатарського народу і народний депутат України Мустафа Джемілєв заявив, що ще у серпні 2008 року, після російсько-грузинської війни, Україні слід було почати заходи щодо захисту своєї територіальної цілісності.

У Держприкордонслужбі зазначили, що кількість українців, які в'їжджають на територію окупованого Росією Криму продовжує знижуватися.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: