НБУ рекомендує бізнесу перевести розрахунки в євро

Читать на русском
Заступник голови НБУ Катерина Рожкова пояснила очікування тим, що зараз в Україні активно впроваджуються євродирективи.

Національний банк України пропонує бізнесу перейти на розрахунки в євро.

З такою пропозицією виступила заступник голови НБУ Катерина Рожкова на «круглому столі», організованому FinClub, передає «Слово і Діло».

Вона пояснила очікування тим, що зараз в Україні активно впроваджуються євродирективи.

«Ми вже внесли багато змін у нормативно-правову базу, багато змін ще готуємо, в тому числі щодо комплаенса. Як тільки ми імплементуємо все заплановане, нам буде простіше працювати з банками єврозони», - говорить Рожкова.

Загалом, банкіри готові підтримати ініціативу.

«Будемо закривати цю проблему і переводити клієнтів на євро», - пообіцяв голова правління банку «Глобус» Сергій Мамедов.

Втім, як наголошується, перевести всі контракти в євро неможливо.

Закриття банків і «дно» кредитування: чому на Заході задоволені Гонтаревою?Політтехнолог оцінив відставку глави Нацбанку та пояснив, чому міжнародні партнери винесли позитивну оцінку діяльності Валерії Гонтаревої.

«Азія, Південна Корея, Японія, Китай не хочуть переходити на розрахунки в євро. Тільки долари», - зауважила голова наглядової ради банку «Конкорд» і процесингового центру ProCard Олена Сусідка.

Більш того, після відкриття коррахунків у євро в європейських банках, з часом у українських установ виникнуть ті ж проблеми, які зараз з'явилися з американськими контрагентами.

«Більшість європейських банків, маючи дочірні банки в США, будують однакові системи контролю. І якщо перевести платежі в євро, матимемо ті ж питання», - попереджає заступник голови правління ТАСкомбанку Максим Земляний.

Як повідомлялося, Національний банк сподівається на успішний результат діалогу з місією МВФ, що працює в Києві, і надання п'ятого траншу кредиту Фонду в рамках програми.

У першому кварталі українські банки перерахували в резерви за активними операціями 7,005 млрд грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: