Заборона соцмереж: за яких умов «ВКонтакте», «Одноклассники» і «Яндекс» можуть розблокувати

Читать на русском
Олександр Піддубниймедіаексперт

Апелюючи в цій ситуації до засад свободи слова, варто усвідомлювати, що соціальні мережі – не ЗМІ, а лише інструмент для поширення того чи іншого контенту.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів медіаконсультант Олександр Піддубний, оцінюючи заборону російських соцмереж і ймовірні умови для зняття блокування.

«Коли «ВКонтакте» абсолютно не регулює поширення відверто ворожих Україні речей і є центром, довкола якого збираються різні групи для ворожої пропаганди і підриву національної безпеки нашої держави, то жодної асоціації зі свободою слова такі ресурси не мають. Не варто закривати очі й на те, що фінансуються ці ресурси близькими до Кремля олігархами. Очевидно, що Україна як держава, яка перебуває у фактичному стані війни з РФ, перш за все, зобов'язана піклуватися про свій національний інтерес», - зазначив Піддубний.

Ще в часи Першої світової війни в США існували постанови, згідно з якими, коли держава перебуває в стані війни, свобода слова повинна поступитися питанням національної безпеки, інакше держава може зникнути взагалі.

«Нехай умовно ми погодимося з тим, що це боротьба зі свободою слова. Але слід розуміти, що в умовах війни саме національні інтереси стають пріоритетом», - підкреслив експерт.

Фахівець нагадав, що значна й активна частина українського суспільства з 2008 року активно присутня у Фейсбуку.

«Український сектор Фейсбука сприяв мобілізації українського суспільства для протистояння режиму Януковича. Під час Євромайдану Фейсбук привернув частину людей, які не були пасивними. Тоді як «ВКонтакте» залишилися люди, байдужі до перспектив України, але податливі до зовнішнього впливу», - аналізує Піддубний.

Які соцмережі та сайти блокують у різних країнах світу?В Україні блокуються соцмережі країни, яка почала проти неї збройну агресію і проводить масовану інформаційну кампанію на підтримку своїх дій: «Слово і Діло» підготувало інфографіку про те, з яких причин і які сайти блокуються в інших країнах.

На його думку, українська влада підштовхнула інертну частину інтернет-аудиторії до прощання з ресурсами, які чинять негативний вплив на настрої наших громадян.

«Протестів не буде. Прихильники «ВКонтакте» - не та аудиторія, яка творитиме інтернет-майдан і боротиметься за свої права в мережі», - додав він.

«У Польщі є досить активний ресурс, що використовується ІДІЛ для поширення їхнього контенту й обміну інформацією. Свого часу його закривали за пропаганду тероризму. Проте згодом спецслужби знайшли спосіб точково блокувати контент із терористичним змістом, а сам сайт міг працювати», - навів приклад медіаексперт.

«Гіпотетично, якщо «ВКонтакте», «Однокласники» та інші подібні до них ресурси визнають, що Крим – це Україна, припинять поширювати антидержавний і антиукраїнської контент і приймуть правила роботи, які має розробити українська сторона, то з часом ці ресурси можуть отримати шанс повернутися до України. Однак сумніваюся, що це відбудеться», - резюмував Олександр Піддубний.

Нагадаємо, ще взимку цього року міністр інформполітики Юрій Стець запевняв, що «Однокласники» і «ВКонтакте» не будуть блокувати. Загальний рівень відповідальності політика - 36%.

Докладніше про те, з яких причин і які сайти блокують в інших країнах, - тут.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: